Εγκαινιάζεται στα Τίρανα η Έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

 Εγκαινιάζεται στα Τίρανα η Έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, εγκαινιάζεται στα Τίρανα, στο Κέντρο Ανοικτού Διαλόγου, COD, σε αίθουσα του κτιρίου του Πρωθυπουργικού Γραφείου, η έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Αυτή η κοσμογυρισμένη έκθεση, έρχεται για πρώτη φορά από τα μουσεία της Ελλάδας στην Αλβανία και θα παραμείνει ανοιχτή από τις 14.09.2018 μέχρι τις 06.10.2018.

Η περίφημη έκθεση παρουσιάζει το αναπλασμένο πρόσωπο της Μύρτιδας, του κοριτσιού που γεννήθηκε πριν από περίπου 2.500 χιλιάδες χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του «χρυσού αιώνα του Περικλή» και απεβίωσε σε ηλικία 11 χρονών από τυφοειδή πυρετό που αποδεκάτισε την Αθήνα, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Περίπου είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη των οστών της μικρής κοπέλας και χάρη στην ομαδική προσπάθεια Ελλήνων επιστημόνων, ο κόσμος σήμερα έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στην εποχή που έζησε εκείνη. Βλέποντας το 11χρονο προσωπάκι της, διαβάζοντας την ιστορία της, καθώς αισθανόμαστε οδύνη για το αναπόφευκτο της μοίρας της, εκείνη την εποχή, αναλογιζόμαστε ότι και αιώνες αργότερα, χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες παιδιά, συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους από την ίδια ασθένεια όπως εκείνη που έπληξε τη μικρή Μύρτιδα.

Τα επίκαιρα στοιχεία αποκαλύπτουν το γεγονός ότι, παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες για μείωση της παιδικής θνησιμότητας στην μάχη κατά των ασθενειών, όπως η ελονοσία, κ.ά. κάθε χρόνο, πάνω από 6 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, χάνουν τη ζωή τους πριν καν συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Οι ασθένειες που μπορεί να αποτραπούν με τους εμβολιασμούς, συνεχίζουν να είναι ακόμα η αιτία που κάθε χρόνο, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, χάνουν τη ζωή τους.

Η Μύρτις, στην οποία απονεμήθηκε η διάκριση «Φίλη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας» πριν από οκτώ χρόνια, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας, «αναστήθηκε» σήμερα για να καταστεί μια ισχυρή φωνή στην επίτευξη των Στόχων Σταθερής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πρόληψη ασθενειών που προσβάλλουν τα παιδιά.

Με επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος, η Μύρτις μεταφέρει από την Αρχαία Αθήνα ένα μήνυμα για τους Αρχηγούς των 150 κρατών-μελών του ΟΗΕ που συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Σταθερή Ανάπτυξη, ζητώντας απ΄ αυτούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την παιδική θνησιμότητα από ιάσιμες ασθένειες που μπορεί να διαγνωσθούν :

«Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο π.Χ αιώνα δεν διαθέταμε ούτε τις γνώσεις, ούτε και τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Για σας όμως, τους ανθρώπους του 21ου αιώνα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα μέσα και τους απαραίτητους πόρους για να σώσετε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών τα όποια, όπως και εγώ, χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που μπορεί να αποτραπούν και θεραπευτούν».

Αυτό είναι το μήνυμα που μας μεταφέρει η Έκθεση : «Μύρτις- Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» η οποία διοργανώνεται στα Τίρανα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Αλβανία.
Η επιστροφή της Μύρτιδας δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία για να μπορέσει ο κόσμος να δει το πρόσωπο ενός κοριτσιού που έπαιζε κοντά στην Ακρόπολη όταν οι Αθηναίοι έκτιζαν τον Παρθενώνα, Η επιστροφή της είναι μια μεγάλη συμβολή για να σωθούν άλλα παιδιά, 2500 χρόνια μετά τη γέννησή της, και σε χώρες που εκείνη δεν μπόρεσε να γνωρίσει ..

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου