Βορειοηπειρώτης ιερέας κατέγραψε την ιστορία και τον πολιτισμό της Δρόπολης

Βορειοηπειρώτης ιερέας κατέγραψε την ιστορία και τον πολιτισμό της Δρόπολης

Του Δημήτρη Τσάκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσιο, εμπεριστατωμένο και άκρως διδακτικό είναι το βιβλίο «Δρόπολη – κοιτίδα Ελληνισμού και λίκνο πολιτισμού» του π. Νικοδήμου Καρκασίνα που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο «Νεράιδα» και κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ο συγγραφέας είναι εφημέριος στα χωριά της Ανω Δρόπολης του νομού Αργυροκάστρου και με το εν λόγω βιβλίο κατάφερε να εκπλήξει όχι μόνο τους ιστοριοδίφες και λαογράφους, αλλά και όλους τους Δροπολίτες συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα που γνωρίζουν και λατρεύουν τον τόπο τους.

Η κοιλάδα της Δρόπολης είναι μια από τις εύπορες κοιλάδες της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου, η οποία περιβάλλεται από δύο μεγάλες οροσειρές στους πρόποδες των οποίων έχουν χτιστεί τα πανέμορφα χωριά, οι ναοί, τα μοναστήρια, τα κάστρα και τα πολιτιστικά μνημεία.

Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στους μόνιμους κατοίκους της Ανω Δρόπολης, οι οποίοι στερημένοι των πάντων παραμένουν στις πατρογονικές εστίες. «Με περισσή αγάπη και τόλμη λειτουργούν τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, με έναν λόγο φρουρούν Θερμοπύλες», αναφέρει στον πρόλογό του ο άξιος λευίτης.

Αν και το βιβλίο αναφέρεται στην Δρόπολη, εν τούτοις ο συγγραφέας ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά της όρια και επεκτείνεται σε όλη την κοιλάδα του ποταμού Δρύνου. Ο ποταμός Δρύνος ξεκινά από το όρος Κασιδιάρης και λίγο μετά την Κακαβιά ενώνεται με τον Ξεριά που πηγάζει από τους πρόποδες της Στουγάρας. Λίγα χιλιόμετρα πριν, το Αργυρόκαστρο ενώνεται με το ποτάμι της Σούχας και λίγο πριν το Τεπελένι ενώνεται με τον Αώο ποταμό, ο οποίος καταλήγει στην Αδριατική Θάλασσα.

Η αναφορά στην κοιλάδα του Δρύνου παρέχει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να αναφερθεί στα χωριά της Λουντζουριάς, στο Αργυρόκαστρο, στην ιστορία και τον πολιτισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους και να προβάλει τη γενέτειρα των ευεργετών του Εθνους.

Οι περιοδείες του συγγραφέα στα χωριά της Δρόπολης του παρείχαν τη δυνατότητα να μιλήσει με τους κατοίκους των χωριών, να αφουγκραστεί και καταγράψει τις αφηγήσεις τους για την ιστορία του τόπου και να τις προβάλει δίδοντας μεγαλύτερη αξία στην πλούσια υπάρχουσα βιβλιογραφία για την ιστορία της Ηπείρου και ειδικά της Βορείου Ηπείρου.

Ο συγγραφέας επικαλείται τη φράση του πατέρα της ελληνικής ιστοριογραφίας Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου από την «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους» «λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν ρίζες και γκρεμίζονται με το πρώτο ισχυρό φύσημα του ανέμου» και αποδεικνύει με τον δικό του τρόπο ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν ξεχνούν ούτε τον τόπο τους και ούτε την ιστορία τους.

Περίτρανη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι πολλές φωτογραφίες και κειμήλια τα οποία αναφέρει τα προσέφεραν οι κάτοικοι της Δρόπολης οι οποίοι φυλάττουν Θερμοπύλες.«Η ιδιότητά μου, ως λειτουργού των Αχράντων Μυστηρίων του Θεού, μ’ έφερε στη Δρόπολη, μια περιοχή που ζει και μεγαλουργεί ένας υπέροχος Ελληνισμός με δεδοξασμένο παρελθόν, βέβαιο παρόν και εγγυημένο μέλλον», αναφέρει στον πρόλογό του συγγραφέας.

Το βιβλίο κάνει μια ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι και τις ημέρες μας και χωρίς να πολιτικολογεί παρέχει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει ότι το Σελλειό και τα άλλα χωριά της Δρόπολης και κατ’ επέκταση της Βορείου Ηπείρου αποτελούν την αρχέγονο Ελλάδα.

Τα κεφάλαια «Μνημεία της Αρχαιότητας», «Οι Αρχαίοι Κάτοικοι του Δρύνου» και οι αναφορές στους Τύμβους του Βοδίνου, της Κακαβιάς, της Βόδρυστας και του Δρύλωνα έρχονται να αποδείξουν ότι οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου είναι γηγενείς και όχι «φερμένοι επί Αλή Πασά» όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί εθνικιστές.

Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι εγγονός ιερέα, αναφέρεται στους Οικουμενικούς Πατριάρχες που γεννήθηκαν στην Ηπειρο και στη Βόρειο Ηπειρο, μεταξύ των οποίων και του Κύριλλου που είχε γεννηθεί στην Λιούγκαρη, των Πατριαρχών Ιωάσαφ, Σεραφείμ, Σωφρονίου και Αθηναγόρα που γεννήθηκε στην Ηπειρο.

Παράλληλα, προβάλλει τη ζωή, το έργο και τις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, καθώς επίσης και τον Γολγοθά των ιερέων μετά την κατάργηση των θρησκειών από το δικτατορικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα και τις διακρίσεις και τους διωγμούς που υπέστησαν.

Ο συγγραφέας κατέγραψε τα γνωμικά και τις λαϊκές παροιμίες της Δρόπολης και αποδεικνύει ότι ο προφορικός λόγος των Δροπολιτών δεν μπορεί να διανοηθεί χωρίς τις παροιμίες, τα γνωμικά και τη σοφία του λαού μας ανά τους αιώνες.

Ο πρεσβύτερος Νικόδημος (κατά κόσμος Ζήσης Καρκασίνας) γεννήθηκε το 1956 στους Ευαγγελάτες των Αγίων Σαράντα και χειροτονήθηκε διάκονος το 1993 και τρία χρόνια αργότερα ως πρεσβύτερος. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Δυρραχίου και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

Σήμερα διακονεί ως εφημέριος τα χωριά της Ανω Δρόπολης και διδάσκει Νέα Ελληνικά στο ΙΕΚ Αργυροκάστρου «Πνοή Αγάπης». Μετά την αποφοίτηση από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου άρχισε να ασχολείται με την έρευνα και την συγγραφή και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει έξι συνολικά βιβλία.

Πηγή: ekirikas.com

Η Αλβανία, η ελληνική μειονότητα, οι Τσάμηδες, η Χ...
Οι νεοσύλλεκτοι και ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, 12:38

Εικόνα Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη