Η συσπείρωση του λαού της Χιμάρας τους τρομάζει

Η συσπείρωση του λαού της Χιμάρας τους τρομάζει

Η Νέα Χιμάρα προορίζεται για νέους Χιμαραίους

H νέα Χιμάρα του Jorgo Goro και του Edi Rama δεν μπορεί να χτιστεί αν δεν γκρεμιστεί η δική μας Χιμάρα. Δεν υπάρχει μέση λύση πια. Δεν υπάρχουν υπεκφυγές. Πρόκειται για πόλεμο. Για πόλεμο που εκτυλίσσεται σε μαρμαρένιο αλώνι, δεν υπάρχουν καταφύγια για τις συνειδήσεις μας. Πρόκειται για έναν ανήθικο άνισο και απροκάλυπτο πλέον πόλεμο που επίσημα δεν κηρύχθηκε ποτέ αλλά στην πραγματικότητα μαίνεται με αναζωπυρώσεις από την σύσταση του αλβανικού κράτους.

Από την μία λοιπόν, έχουμε την αλβανική κυβέρνηση, το παρακράτος και την μαριονέτα τους, τον δήμαρχο Γκόρο και από την άλλη τον λαό της Χιμάρας που διεκδικεί το θεμελιώδες και ιερό ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Ανέκαθεν η αλβανική πολιτεία θεωρούσε την Χιμάρα ένα μεγάλης αξίας αλλά προβληματικό περιουσιακό στοιχείο. Πριν το '45 οι συγκρούσεις με την αλβανική εξουσία ήταν σαφείς και συνήθως ένοπλες. Μετά το '45, το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα προσπάθησε να εξαλείψει το πρόβλημα στοχεύοντας στην εθνική ταυτότητα της Χιμάρας. Αφαίρεσε το μειονοτικό καθεστώς, έκλεισε τα ελληνικά σχολεία, σκότωσε, βασάνισε και φυλάκισε προκρίτους και απλούς πολίτες στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου εκφοβισμού και τρομοκρατίας με στόχο την καταστροφή της εθνικής ταυτότητας. Οι διάφορες κυβερνήσεις από το '90 μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν από τις αρχές της πολιτικής του προηγούμενου καθεστώτος. Αρνούνται στους Χιμαραίους την απόδοση των περιουσιών τους ενάντια σε κάθε ηθική και νόμιμη υποχρέωσή τους.

Και αν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα πράγματα ήταν δύσκολα, η παρούσα κυβέρνηση υπό τον Έντι Ράμα είναι η πρώτη που εκτυλίσσει ένα σχέδιο καθολικής λύσης του προβλήματος που λέγεται Χιμάρα. Το σχέδιο είναι απλό, έχει γίνει ξεκάθαρο από την στιγμή που ψηφίστηκε η νέα διοικητική διαίρεση και πλέον όποιος έχει κοινή λογική το αντιλαμβάνεται. Η λύση του Ράμα λέγεται Νέα Χιμάρα. Γκρεμίζοντας ολοκληρωτικά την παλιά Χιμάρα και δημιουργώντας μια νέα στην θέση της ο Ράμα θεωρεί ότι θα υλοποιήσει ένα μεγαλειώδες όραμα. Θα είναι αυτός που μια και καλή θα έχει λύσει το πολιτικό-εθνικό ζήτημα της Χιμάρας προς το συμφέρον της Αλβανίας και ταυτόχρονα θα έχει καταργήσει κάθε εμπόδιο στην πλήρη εκμετάλλευση της γης των Χιμαραίων. Μέρος της γης ήδη χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του σχεδίου "Νέα Χιμάρα". Αν υπάρχει έστω και ένας Χιμαραίος που πιστεύει ακόμα πως στον Δραλαίο χτίζεται "τουριστικό" χωριό, ας μπει σε μια βάρκα και μόλις φτάσει στο τρίτο μαυράδι να δέσει μια πέτρα στον λαιμό του και να βουτήξει. Στον Δραλαίο κτίζονται κατοικίες εποίκων τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Αφενός ο Ράμα λοιπόν θα γίνει ήρωας και θα γραφτεί με χρυσά γράμματα το όνομά του στις σελίδες της αλβανικής ιστορίας και αφετέρου θα έχει στην διάθεσή του ένα πακέτο από φιλέτα να μοιράσει. Έχοντας πλήρη δικαιώματα στην γη των Χιμαραίων ο Ράμα αποκτά μεγάλη ισχύ. Μπορεί με αυτά να δελεάσει φίλους και εχθρούς, να προσελκύσει "επενδυτές", και σαν άλλος Αλή Πασάς να εποικίσει τον τόπο μετατρέποντας τους ντόπιους σε ασήμαντη μειοψηφία στην καλύτερη των περιπτώσεων. Απώτερος σκοπός είναι στους Χιμαραίους να μην ανήκει τίποτα πέραν της κατοικίας. Την γη που λάβαμε με τον περίφημο 7501 μπορεί ανά πάσα ώρα να την πάρει πίσω αν δεν αποδίδει η καλλιέργειά της (αφού είναι όλη καλλιεργήσιμη σύμφωνα με τον νόμο).

Για να γίνουν όλα αυτά όμως έπρεπε να υπάρξει και η αντίστοιχη προθυμία από την τοπική εξουσία. Για αυτό ο Ράμα εμπιστεύτηκε τον Κοκδήμα που με μεθόδους που δεν αρμόζουν σε πρωθυπουργό θα μπορούσε να βάλει τον δικό του άνθρωπο στην αναπαυτική πολυθρόνα του δημαρχείου. Χωρίς θεωρητικά να λερώσει τα χέρια του ο ίδιος ο Ράμα αλλά με τις γνωστές πρακτικές του παρακράτους, ο Γιόργκο Γκόρο είναι δήμαρχος Χιμάρας. Και επειδή ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως βρέθηκε εκεί, δεν κάνει τίποτα άλλο από όσα θα έκανε μια πραγματική μαριονέτα. Μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια των δύο θητειών του, ο δήμος Χιμάρας δεν έχει εκτελέσει ούτε μισό έργο. Τα οικονομικά του δήμου πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το πλεόνασμα που παρέλαβε στην πρώτη του θητεία το εξανέμισε σε προσλήψεις ψηφοφόρων. Η λειτουργία του δήμου είναι εντελώς αναποτελεσματική και επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Οι προσλήψεις γίνονται στα κρυφά και σε καίριες θέσεις τοποθετούνται ξένοι που καμία σχέση δεν έχουν με την Χιμάρα, ή στην καλύτερη περίπτωση ψηφοφόροι και συγγενείς του δημάρχου χωρίς προσόντα. Στα έργα που υλοποιεί το Fondi Zhvillimit στην Χιμάρα ο δήμος δεν συμμετέχει σε κανένα στάδιο αν και οφείλει και δικαιούται να συμμετέχει στον σχεδιασμό και να εγκρίνει τις φάσεις υλοποίησης. Την δύναμη που του παρέχει η νομοθεσία την απαρνείται αφού ξέρει πως στην υλοποίηση των έργων αυτών εμπλέκονται αυτοί που τον τοποθέτησαν στην θέση του δημάρχου. Είναι αν μη τι άλλο περίεργο να εκτελούνται έργα εκατομμυρίων στην Χιμάρα και κανένας Χιμαραίος να μην συμμετέχει σε καμία υπεργολαβία. Σε όλον τον κόσμο τέτοια έργα συνεπάγονται και άμεσα οφέλη για την τοπική οικονομία παρέχοντας θέσεις εργασίας. Στην Χιμάρα ακόμη και αυτές τις θέσεις στα "μεγάλα" αυτά έργα τις κάλυψαν εισαγόμενοι παρά την τοπική ανεργία. Το καταστροφικό για την Χιμάρα έργο "ανάπλασης" του κέντρου, δεν πέρασε από διαβούλευση ως όφειλε, ενώ ο δήμαρχος απλά βρήκε τέλεια την πρόταση του αναδόχου χωρίς να έχει το παραμικρό σχόλιο. Τον Γκόρο η γενιά μου τον γνώρισε το 2003 τότε που και με την δική του έγκριση το παρακράτος προχώρησε σε πρωτόγνωρα περιστατικά βίας και προσπάθειας νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Κάποιοι τα ξεχάσαμε αυτά και του δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης το 2007. Κάποιοι άλλοι ευτυχώς δεν έχουμε τόσο κοντή μνήμη οπότε δεν παραξενευόμαστε από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του. Όσο και αν αδυνατώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος μπορεί να μην έχει ίχνος ντροπής, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον ανθελληνισμό (τι και αν δεν αρνήθηκε τον τίτλο του ομογενούς) και τον "αντι-χιμαριωτισμό" του δημάρχου Γκόρο. Είναι αυτά τα δύο στοιχεία που εξηγούν την επίσημη απάντησή του προς τον Έντι Ράμα: "Οι δημότες μου δεν έχουν καπατσιτέτι" Στην καλύτερη περίπτωση ο Γκόρος βλέπει τους δημότες ως απλά υποδεέστερους. Συνήθως όμως τους βλέπει ως εχθρούς που πρέπει να εξαλειφθούν.

Σε αυτόν τον πόλεμο λοιπόν, οι Χιμαραίοι απαντάμε ενωμένοι!

Η απόφαση της Ομόνοιας Χιμάρας να συνεργαστεί άνευ όρων με όλους τους φορείς που υποστηρίζουν την δίκαιη απόδοση των περιουσιών με βάση το κληρονομικό δίκαιο, ίσως να αποδειχθεί ιστορικής σημασίας για την πρόοδο του περιουσιακού ζητήματος. Οι προσπάθειες του κάθε φορέα γίνονται πλέον συντονισμένα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Από την μία είναι η Ένωση Χειμαρριωτών Αμερικής υπό τον π. Κοσμά Καραβέλλα με σημαντικές προσβάσεις στην εκεί Αρχιεπισκοπή, στην ηγεσία του ελληνικού λόμπι, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα και την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος σύλλογος διαθέτει στις τάξεις του κάποια πολύ σοβαρά στελέχη με ισχυρή οικονομική και κοινωνική επιφάνεια στους τόπους διαμονής τους. Από την άλλη, η παρουσία του Νικόλα Νεράντζη ως πρώην βουλευτής και εγνωσμένου κύρους επιχειρηματίας, μέσω της Ένωσης Χειμαρριωτών των Τιράνων έχει ανοίξει κανάλια πρόσβασης στα αλβανικά ΜΜΕ που δεν υπήρχαν προηγουμένως. Ταυτόχρονα η Ομόνοια εργάζεται με τους διεθνείς φορείς προκειμένου να παρέχει εμπεριστατωμένη εικόνα των αιτημάτων μας.

Ως πρώτη ισχυρή απάντηση στα σχέδια του τριπτύχου κυβέρνηση-παρακράτος-μαριονέτα δήμαρχος έρχεται η αυριανή διαδήλωση. Αυτήν την διαδήλωση προσπάθησαν πολύ να την υποβαθμίσουν και να την υπονομεύσουν διασπείροντας ψεύδη και ανακρίβειες. Τα προπαγανδιστικά τους μέσα μοιάζουν να τα έχουν πάρει κατευθείαν από την φαρέτρα του Γκέμπελς και τα υπόγεια της Sigurimi. Η συσπείρωση του λαού της Χιμάρας, ήδη τους τρομάζει και αυτό φαίνεται από τις ασυναρτησίες που γράφουν.

Για αυτό πρέπει να φροντίσουμε να ισχυροποιήσουμε με την παρουσία μας τα αιτήματά μας. Η μαζική συμμετοχή θα τους αναγκάσει να μαζευτούν μέχρι ενός σημείου. Θα μας δώσει την δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα.

Η μαζική συμμετοχή στην αυριανή διαδήλωση, δεν θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Θα βοηθήσει όμως ώστε να μεγαλώσουν τα δικά τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου