Η φετινή συστηματική ανασκαφή στο πλάτωμα της Τραπεζάς, περίπου 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αιγίου, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Στον χώρο που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη των Ρυπών, η οποία άκμασε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους και ίδρυσε τον Κρότωνα στη Μεγάλη Ελλάδα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων κορινθιακό κιονόκρανο, μαρμάρινοι λέοντες σε οκλάζουσες στάσεις και άλλες μαρμάρινες γλυπτικές δημιουργίες, καθώς και ασύλητοι τάφοι με πλούσια κτερίσματα.
Η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στο κτίριο Γ, στη νοτιοανατολική πλευρά του ανδήρου των ναών, το οποίο ανήκε στη δημόσια ζωή της πόλης. Κατά την απομάκρυνση των λιθοπλίνθων της ανωδομής, αποκαλύφθηκε η κρηπίδα της κύριας, νότιας πλευράς με στυλοβάτη μήκους 16,80 μέτρων. Τα ευρήματα χρονολογούνται πριν το 300 π.Χ., ενώ η πρόσοψη του κτιρίου φαίνεται να περιλάμβανε κορινθιακούς ημικίονες και έναν θριγκό δωρικού τύπου. Το κορινθιακό κιονόκρανο παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μικροσκοπικό κυμάτιο κάτω από τις άκανθες, και αποτελεί την παλαιότερη ολοκληρωμένη κορινθιακή σύνθεση που έχει βρεθεί στο εσωτερικό μνημείου.
Στο ίδιο κτίριο αναγνωρίστηκε ένα ηρώο, καθώς βρέθηκαν γλυπτά από πεντελικό μάρμαρο, όπως μαρμάρινοι λέοντες και επιτύμβια στήλη, καθώς και ασύλητοι τάφοι. Τα κτερίσματα περιλάμβαναν χρυσά κοσμήματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, όπως ενώτια με κεφαλές λεόντων, περιδέραιο με προτομές λεόντων, δαχτυλίδια και νομίσματα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την κοινωνική ευμάρεια και την υψηλή θέση των νεκρών.
Μια μικρή τομή στον χώρο αποκάλυψε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική του 8ου αιώνα π.Χ., ενισχύοντας τη σημασία του χώρου. Η ανασκαφή διευθύνεται από τον Δρ Ανδρέα Γ. Βόρδο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και υποστηρίζεται από την Ολυμπία Οδό Α.Ε. Η έρευνα θα συνεχιστεί στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος.
Πηγή εικόνων: ΥΠΠΟ
Σχόλια