Βιβλιοπαρουσίαση: Ευαγγελάτες πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου

Βιβλιοπαρουσίαση: Ευαγγελάτες πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Αυγούστου και μετά τον εσπερινό, η παρουσίαση του βιβλίου του πατρός Νικοδήμου Καρκασίνα: «Ευαγγελάτες: πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου». Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορική, λαογραφική και γεωγραφική έρευνα που αφορά τους Ευαγγελάτες των Αγίων Σαράντα και την γύρω περιοχή. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Επαρχίας Λιβαδειάς, της Κοινότητας Ευαγγελάτων, της Αδελφότητας Ευαγγελάτων Αθηνών και του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορίνθου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους άνω των 120 ατόμων, ενώ παρευβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι:

- Νταλιάνης Ηρώδης, έπαρχος Λιβαδειάς,
- Λώλης Χρήστος, πρόεδρος Κοινότητας Ευαγγελάτων,
- Καρκασίνας Ανέστης, αντιπρόεδρος Επαρχίας Λιβαδειάς,
- Τζοβάρας Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Φιλιατών,
- Γιοβάνης Ευάγγελος, πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Φανερωμένης του Δήμου Φιλιατών,
- Ζαφειράτης Ευάγγελος, λογοτέχνης,
- Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος, δρ. Κοινωνιολογίας,
- Τζαφέρης Βασίλειος, διευθυντής Λυκείου Λιβαδειάς.
- Ρίζος Δημήτριος, πρόεδρος Αδελφότητας Ευαγγελατιωτών Αθηνών «ο Άγιος Δονάτος»,
- Μπάρης Βασίλειος, πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Νομού Κορινθίας «ο Άγιος Δονάτος»

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Λώλης Χρήστος, ο έπαρχος Νταλιάνης Ηρώδης και ο επιμελητής του βιβλίου Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος, ενώ λίγα λόγια είπαν οι κύριοι Ζαφειράτης Ευάγγελος και Τζοβάρας Παναγιώτης. Το βιβλίο παρουσιάσαν οι Χωρίκης Παναγιώτης και Παππάς Λεωνίδας. Ο κύριος Χωρίκης είναι λαογράφος – φιλόλογος και γεννήθηκε στην Κόρινθο. Στο λόγο του ανέλυσε το περιεχόμενο του έργου. Ο κύριος Παππάς γεννήθηκε στο Αλήκο και είναι Πολιτικός Μηχανικός. Εξέφρασε τις σκέψεις του με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου και εξέθεσε τις αδυναμίες που διαπίστωσε – όπως του ζήτησε και ο συγγραφέας.

Ο συγγραφέας, πατήρ Νικόδημος Καρκασίνας, σπούδασε στην Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου και στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Από τη θέση του ιερέως ορίσθηκε και διακόνησε αγογγύστως, σε δεκάδες χωριών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και δίδαξε την ελληνική γλώσσα στο ΙΕΚ Αργυροκάστρου της Αρχιεπισκοπής. Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει επτά βιβλία.

Οταν φανερά συγκινημένος έλαβε το λόγο ο πατέρας Νικόδημος, απευθύνθηκε στο κοινό με διαφορετικό τρόπο από ότι είχε προετοιμάσει. Έλληνας (άρα και σεμνός), μέχρι μυελού. Ευχαρίστησε δημόσια όσους τον βοήθησαν στην συγγραφή. Δήλωσε πως επιθυμεί το έργο του να αποτελέσει μια «έκπληξη πατριδογνωσίας» για τις νέες γενιές και ζήτησε συγχώρεση για τα όποια λάθη. Κατέληξε απευθυνόμενος στον Θεό: «Μνήσθητι Κύριε της αναξιότητος του εμού δούλου Νικοδήμου και συγχώρησόν μοι παν πλημμέλημα εκούσιόν τε και ακούσιον».

Δελτίο τύπου ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την εκδήλωση στην Χιμάρα
Γιατί η Ελλάδα κινείται σε ασταθές περιβάλλον
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη