Τουρκία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετούς από τους «Τελευταίους Τρώες»

Τουρκία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετούς από τους «Τελευταίους Τρώες»

Στα τέλη Ιουλίου, στον αρχαιολογικό χώρο του σημερινού χωριού Tevfikiye, κοντά στην αρχαία Τροία, που χρονολογείται 5.500 χρόνια, ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές με στόχο την αποκάλυψη των καταστροφών που συνδέονται με τον Τρωικό Πόλεμο.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα μυστηριώδες τούνελ εκατοντάδων ετών κάτω από ένα πάρκο στο κέντρο μεγάλης πόλης.

Μέσα στις ανασκαφές, ανακάλυψαν τέσσερις ανθρώπινους σκελετούς, τους οποίους αποκάλεσαν «Τελευταίους Τρώες», παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή των τελευταίων κατοίκων της αρχαίας πόλης.

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Rustem Aslan, η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε έναν σκελετό μιας μητέρας με το μωρό της θαμμένο δίπλα της. Επίσης, βρέθηκαν δύο σκελετοί ανδρών συμμετρικά διατεταγμένοι, οι οποίοι θα μελετηθούν περαιτέρω.

Τα πρόσφατα ευρήματα εξετάζονται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Esin Akgul Kalkan και την ομάδα της από το τμήμα ιατροδικαστικής του πανεπιστημίου Onsekiz Mart στα Δαρδανέλια. Οι ειδικοί αναλύουν τους σκελετούς για να καθορίσουν την κατάσταση της υγείας τους, τα αίτια του θανάτου και την ηλικία τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Turkiye Today.

Η Kalkan σημειώνει ότι η κατάσταση διατήρησης των ευρημάτων είναι καθοριστική για το πλήθος των πληροφοριών που μπορούν να αντληθούν.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης σπάνιους ναούς της Εποχής του Χαλκού, η ανακάλυψη των οποίων μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία της περιοχής.

Οι ανασκαφές στην Τροία συνεχίζονται για πάνω από 150 χρόνια και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που έχει κατατάξει την τοποθεσία στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μέσα από αυτές τις εργασίες, έχει ανακαλυφθεί ένας θησαυρός σημαντικών ευρημάτων που χρονολογούνται από διάφορες περιόδους της ιστορίας της Τροίας.

Ο καθηγητής Aslan περιγράφει τα ιστορικά στρώματα και την ιερότητα της Τροίας, σημειώνοντας ότι ο πρώτος οικισμός χρονολογείται περίπου στο 3.000 π.Χ., ενώ τα επίπεδα 1, 2 και 3 της Τροίας περιλαμβάνουν θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν από τον Schliemann. Η Τροία του Ομήρου συνδέεται με τα επίπεδα 6 και 7, ενώ η ιερότητα της περιοχής επεκτάθηκε μέχρι την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Ο Τρωικός Πόλεμος, αναφέρεται στα Ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο πόλεμος, ο οποίος τοποθετείται στον 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ., αν και η ακριβής του χρονολογία παραμένει αμφιλεγόμενη, ξεκίνησε από τη διαμάχη μεταξύ των θεαινών Αθηνάς, Ήρας και Αφροδίτης για το χρυσό μήλο της Έριδας. Η απόφαση του Τρώα πρίγκιπα Πάρι υπέρ της Αφροδίτης προκάλεσε την αρπαγή της ωραίας Ελένης και οδήγησε στην πολιορκία της Τροίας από τον Αγαμέμνονα και τους Αχαιούς.

Η σύγκρουση δεν ήταν μόνο μεταξύ ανθρώπων, αλλά και μεταξύ θεών και ηρώων, με κεντρικά πρόσωπα τον Αχιλλέα και τον Έκτορα, των οποίων οι πράξεις και η μοίρα απασχολούν μεγάλο μέρος της Ιλιάδας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου