Σπάνια Έκθεση Ζωγραφικής Ευρωπαίων Φιλελλήνων εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη

Σπάνια Έκθεση Ζωγραφικής Ευρωπαίων Φιλελλήνων εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη

Μια σπάνια έκθεση ζωγραφικής των Ευρωπαίων Φιλελλήνων του 19ου αιώνα εγκαινιάστηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη.

Με τίτλο Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής, η έκθεση παρουσιάζει 50 έργα καταξιωμένων Ευρωπαίων Φιλελλήνων καλλιτεχνών από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνη Ε. Κομνηνού και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2023.

Τμήματα της συλλογής Comninos είχαν εκτεθεί στο παρελθόν στη Σύρο και στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, αλλά η έκθεση στο Τελλόγλειο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη συλλογή στο σύνολό της. Η έκθεση Θησαυροί της Φιλελληνικής Ζωγραφικής αποτελείται από διάσημα έργα που αγγίζουν όλες τις πτυχές του φιλελληνισμού του 19ου αιώνα. η αγάπη για τις αρχαιότητες μεταξύ των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, η υποστήριξη του Χριστιανικού κόσμου, η συμπάθεια των παντού φιλελεύθερων.

«Η συλλογή δεν είναι μόνο συναρπαστική, αλλά πλήρης, καθώς περιλαμβάνει και αναπαραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτά τα ελληνικά τοπία συνέβαλαν στην εδαφικότητα της ευρωπαϊκής Ελλάδας», εξηγεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Η τέλεια ανθολογία του φιλελληνικού ρεπερτορίου και η συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων και οι διαφορετικές ιδεολογικές και υφολογικές προσεγγίσεις που περιέχει η έκθεση προσφέρουν στους θεατές ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης, εκτός από αισθητική απόλαυση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου