Το κήρυγμα της Κυριακής

Το κήρυγμα της Κυριακής

Η πορεία προς τη συνάντηση με το Χριστό είναι μια Κλίμακα

Κυριακή Δ’ ΝησΟ πατέρας Παναγιώτης Γκέζοςτειών
Απο τον π. Παναγιώτη Γκέζο 

Η πορεία προς τη συνάντηση με τον Χριστό είναι μια ανοδική κλίμακα ανεξάντλητη. Όπως ο Θεός είναι απεριόριστος και η δυνατότητά μας να Τον συναντήσουμε και να ενωθούμε μ’ αυτόν είναι απεριόριστη. Η δυνατότητα που υπάρχει για να ενωθεί ο άνθρωπος με το Θεό δεν εξαντλήθηκε και δεν θα εξαντληθεί ποτέ απο κανέναν ούτε στη γη ούτε στον ουρανό.

Μέτρο και σκοπός της πνευματικής ζωής είναι το ποσοστό αυτής της ενώσεως του ανθρώπου με το Θεό και αρετή είναι η έκφραση αυτής της ενώσεως. Όπως δεν μπορούμε να μιλάμε για το αν ενωθήκαμε η όχι με το Θεό αλλά για το πόσο ενωθήκαμε, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για το αν έχει η δεν έχει ένας άνθρωπος μια αρετή, αλλά πόσο την έχει. Η αρετή δεν έχει όρια, λέει ο Γρηγόριος Νύσσης στο βίο του Μωυσέως. Η νομική θεώρηση της αρετής είναι αδύνατη μέσα στο πνεύμα του Χριστού και η αξίωση απο τον άνθρωπο για μια νομική πραγμάτωση της αρετής είναι τα « βαρέα φορτία και δυσβάστακτα» που βάζουν στους ώμους των ανθρώπων οι υποκριτές που κλείνουν έτσι τη βασιλεία των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων « και αυτοί οι ίδιοι δεν μπαίνουν σ’ αυτή αλλά εμποδίζουν και όσους θέλουν να μπουν»


Δεν μπορούμε να ζητάμε από κανέναν κάτι που προϋποθέτει ένα υψηλότερο επίπεδο πνευματικής αναπτύξεως, και ο Θεός δεν κρίνει τον άνθρωπο απο τα αποτελέσματα αλλά απο το κατά πόσο η προσπάθεια του είναι εκείνη που είναι δυνατή για το επίπεδο του. Γι’ αυτό στα μάτια του Θεού μικρότερα αποτελέσματα, όπως ο οβολός της χήρας, έχουν μεγαλύτερη αξία απο άλλα εντυπωσιακότερα, που όμως είναι κατώτερα εκείνων που μπορούσαν να επιτύχουν αυτοί που τα πραγματοποίησαν.

Ήλθαν κάποτε ορισμένοι μοναχοί στον αββά Αντώνιο που είχε αυτή την ευαισθησία και του λένε: Πες μας λόγο για να σωθούμε. Ο Γέροντας τους λέει: Ακούσατε τη Γραφή; Αυτό είναι αρκετό. Εκείνοι όμως είπαν: θέλουμε ν’ ακούσουμε κι απο σένα, γέροντα. Εκείνος τότε τους είπε: το Ευαγγέλιο λέει σε ραπίσει εις την δεξιά σιαγόνα, στρέψε και την άλλην» . εκείνοι του λένε: δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Τους λέει ο Γέροντας: « Αν δεν μπορείτε να στρέψετε και την άλλη σιαγόνα, υπομείνατε το ράπισμα στη μία. Του λένε εκείνοι: ούτε αυτό μπορούμε να κάνουμε. Τους λέει ο Γέροντας: Αν ούτε αυτό μπορείτε, μη δώσετε αυτό που πήρατε, και αυτοί είπαν, ούτε αυτό μπορούμε. Λέει ο Γέροντας στο μαθητή του: Φτιάξτε τους λίγη σούπα γιατί είναι άρρωστοι. Εάν αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε και εκείνο δεν θέλετε να το κάνετε, τι να σας κάνω; Ανάγκη προσευχής.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός που βλέπει την πορεία προς το Χριστό σαν μια ανεξάντλητη κλίμακα, όπως όλοι οι Πατέρες της Ανατολής, λέγει:

« Ακούσατε αδελφοί μου, τι λέγει ο Κύριός μας; Λέγει έτσι: Καθώς εγώ γεννήθηκα και υβρίσθηκα, περιγελάστηκα, δάρθηκα, πείνασα, διψώσα, περιπάτησα γυμνός, έλαβα σταυρικό θάνατον, έχυσα και το αίμα μου διά την αγάπη σας, δια να σας ελευθερώσω απο τας χείρας του Διαβόλου, απο την Κόλαση, έτσι πρέπει και η ευγένεια σας την αυτήν αγάπη να έχετε εις τον Θεόν και εις τους αδελφούς σας και, αν τύχη και ανάγκη, να χύνετε και το αίμα σας δια την αγάπη εις τον Θεό και εις τους αδελφούς του καθώς ο Χριστός μας; -Εγώ, άγιε του Θεού. – Άκουσε, παιδί μου, να σε ειπώ. Η τελεία αγάπη είναι να πουλήσεις όλα σου τα πράγματα, να τα δώσεις ελεημοσύνη και να πηγαίνεις και εσύ να εύρης κανέναν αυθέντη να πουληθείς σκλάβος και όσα πάρεις να τα δώσεις όλα, να μη κρατήσεις ένα άσπρο. Μπορείς να το κάμεις αυτό να γίνεις τέλειος; Βαρύ σε φαίνεται. Άκουσε : Εις την Ανατολή ήταν ένας δεσπότης. Του πήραν απο την επαρχία του εκατό ανθρώπους σκλάβους. Πούλησε όλα του τα πράγματα και τους ξεσκλάβωσε. Ένα παιδί μια πτωχής χήρας απόμεινε σκλαβωμένο. Δεν είχε πως να το ξεσκλαβώσει και αυτός τι κάνει; Πηγαίνει και ξουρίζεται και βγάνει τα γένια. Πήγε και παρακάλεσε τον αυθέντη όπου είχε το παιδί να το ελευθέρωση και να κρατήσει εκείνον σκλάβο. Το ελευθέρωσε απο την σκλαβιά και αυτός κάθισε εις τον αυθέντη και περνούσε μεγάλη σκληραγωγία, έως οπού δια την υπομονή οπού έκαμε τον αξίωσε ο πανάγαθος Θεός και έκαμε θαύματα. Ύστερα τον ελευθέρωσε ο αυθέντης του και πάλιν έγινε αρχιερέας καθώς ήταν και πρωτύτερα. Την αυτή αγάπη θέλει ο Θεός να έχουμε και εμείς. Ευρίσκετε κανένας να έχει αυτή την αγάπη, να κάμει καθώς έκαμε και ο δεσπότης; Βαρύ σε φαίνετε. Δεν μπορείς να το κάμεις αυτό κάμε άλλο: μη πουληθείς εσύ σκλάβος, μόνο πούλησε τα πράγματά σου, δώσε τα όλα ελεημοσύνη, το κάνεις; Ακόμη βαρύ σε φαίνεται και αυτό. Ας έλθουμε παρακάτω. Δεν μπορείς να δώσεις όλα σου τα πράγματα, δώσε απο τα μισά, δώσε απο τα τρίτα ένα, δώσε απο τα πέντε ένα. Ακόμη βαρύ σε φαίνεται: Κάμε άλλο, δώσε απο τα οκτώ, δώσε απο τα δέκα ένα, το κάνεις; Ακόμη βαρύ σε φαίνεται. Κάμε άλλο: μη πάρεις το ψωμί του αδελφού σου, μη πάρεις το εξωφόρι του, μη τον κατατρέχεις, μη τον τρως με την γλώσσα σου. Μήτε και αυτό το κάνεις; Ας έλθουμε παρακάτω, κάμε άλλο: τον βρήκες τον αδελφό σου μέσα στην λάσπη και δεν θέλεις να του κάμεις καλό, μη του κάνεις κακό, άφησέ τον. . Πως θέλουμε να σωθούμε, αδελφοί μου; το ένα μας φαίνεται βαρύ, το άλλο βαρύ. Που να πάμε παρακάτω, δεν έχουμε να κατεβούμε. Ο Θεός είναι εύσπλαχνος, ναι, μα είναι και δίκαιος, έχει και ράβδο σιδηράν.

Την τετάρτη Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, γιατί σ’ αυτό το σημείο της πορείας προς τη συνάντηση με τον αναστημένο Χριστό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πορεία είναι μια ανεξάντλητη κλίμακα και ότι η συνάντηση μας με το Χριστό δεν εξαρτάται απο τη βαθμίδα της τελειότητας στην οποία βρισκόμαστε αλλά απο τον πόθο της συναντήσεως.

Βορειοηπειρώτες δεν μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα
Η προπαγάνδα του Τσάμικου
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη