ΕΕ: Παρέμβαση Βόζεμπεργκ για την προστασία της Αγ. Σοφίας

ΕΕ: Παρέμβαση Βόζεμπεργκ για την προστασία της Αγ. Σοφίας

Νέα, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν «για το θέμα της Αγίας Σοφίας, που από τον Ιούλιο 2020 η Τουρκία προκλητικά μετέτρεψε σε τζαμί, αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η κ. Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επισκέπτες «αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψή τους στην Αγία Σοφία, καθώς εξαιτίας της αλλαγής χρήσης του μνημείου δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού» και για το λόγο αυτό ζητά από την Κομισιόν -σε συνεργασία με την UNESCO- να αντιδράσουν άμεσα για να προστατεύσουν τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οικουμενικού Συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Τουρκία τον Ιούλιο 2020, αγνοώντας τις ανησυχίες της UNESCO και της ΕΕ, καθώς και τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού χώρου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προχώρησε προκλητικά στη μετατροπή της σε τζαμί. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικής εφημερίδας, οι επισκέπτες εξαιτίας της μετατροπής χρήσης του μνημείου αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψή τους στην Αγιά Σοφία, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού, όπως εκείνα της Αψίδας και του επάνω ορόφου, τα οποία είναι καλυμμένα από πέπλα.

Δεδομένου ότι την 1η Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η UNESCO στην Τουρκία για να υποβάλει σχετική έκθεση για τα προβλήματα στο μνημείο λόγω της μετατροπής της χρήσης του, ερωτάται η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή:

* Έχει λάβει γνώση των ανωτέρω περιστατικών που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας;

* Πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε συνεργασία με την UNESCO προκειμένου να προστατευθεί η Αγία Σοφία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παγκόσμιο Σύμβολο της Χριστιανοσύνης;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Ευχαριστίες των ΗΠΑ στην Αλβανία για το θέμα της Ο...
Η Αλβανία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ...

Σχετικά άρθρα