Η Αλβανία θα εγκαταστήσει 16 σταθμούς φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος

Η Αλβανία θα εγκαταστήσει 16 σταθμούς φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος

Ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες προχωρούν στη διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση έξι μεγάλων και δέκα μικρών ηλιακών σταθμών. Τα περισσότερα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στον νομό Φιέρι. Έργα συνολικής ισχύος 570 μεγαβάτ (MW) σημείωσαν πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με τα υφιστάμενα 23 MW σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως δημοσιεύσει το Balkan Green Energy News, τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται στα διάφορα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης που διεξάγουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΕΡΕ), το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας και η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΑΚΜ).

Η ERE είπε ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη χορήγηση αδειών στους προγραμματιστές SVP Blue 1 και SVP Blue 2 για τους δύο προγραμματισμένους σταθμούς ηλιακής ενέργειας, ο καθένας με 50 MW. Η ίδια διαδικασία ξεκίνησε για τις εγκαταστάσεις ισχύος 5,1 MW της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας KESH στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Vau i Dejës, αλλά λέγεται ότι την έχει ήδη ολοκληρώσει. Η εταιρεία ετοιμάζεται επίσης να εγκαταστήσει στον ίδιο ταμιευτήρα πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 12,9 MW.

Οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται από τον ρυθμιστικό φορέα ERE, την περιβαλλοντική υπηρεσία AKM και το αρμόδιο υπουργείο

Η ίδια διαδικασία έχει δρομολογηθεί για φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 140 MW υπό ανάπτυξη από την Karavasta Solar.

Ένα άλλο έργο στην επαρχία Fier (Φιέρι) είναι για το ηλιακό πάρκο 50 MW της Info-Telecom. Η εταιρεία μόλις ζήτησε από την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος να λάβει περιβαλλοντικές άδειες, οι οποίες θα της επέτρεπαν να συνεχίσει την ανάπτυξή της.

Οι διαδικασίες στην ΕΡΕ και στην ΑΚΜ είναι για πιο προχωρημένες προσπάθειες από αυτές που χειρίζεται το υπουργείο.

Το τελευταίο μεγάλο έργο, των 150 MW, ξεκίνησε από την Aga-Solar – είναι το μεγαλύτερο στον αγωγό μέχρι στιγμής

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο είπε ότι έλαβε αίτηση για εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής 150 MW από την Aga-Solar. Επίσης, η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις στον νομό Φιέρι. Πρόσφατα υποβλήθηκαν στο υπουργείο εννέα επιπλέον αιτήσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, η καθεμία κάτω των 2 MW.

Υπάρχει ένα άλλο έργο κλίμακας κοινής ωφέλειας στην Αλβανία για το ηλιακό πάρκο Spitalle ισχύος 100 MW. Η γαλλική εταιρεία Voltalia το κέρδισε σε δημοπρασία αφού προηγήθηκε και στο διαγωνισμό για τον Καραβάστα.

Τον Αύγουστο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ισχυρίστηκε ότι η Αλβανία θα γίνει περιφερειακός πρωταθλητής στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου