Αλβανία: Μετά την επίσκεψη Ερντογάν η εντολή για την τουρκική γλώσσα στα δημόσια σχολεία

Αλβανία: Μετά την επίσκεψη Ερντογάν η εντολή για την τουρκική γλώσσα στα δημόσια σχολεία

Αμέσως μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, τα σχολεία αξιολογούν τις προϋποθέσεις εκμάθησης της τουρκικής ως μάθημα επιλογής.

Τα 9ετή σχολεία άρχισαν ήδη να ρωτούν τους γονείς των μαθητών της 6ης έως και 9ης δημοτικού για το αν θα καθιερώσουν ή όχι τα τουρκικά ως μάθημα επιλογής.

Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, μέσω ενός e-mail, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης των Τιράνων ζητά από τα σχολεία πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων για την εκμάθηση της Τουρκικής ως ξένης γλώσσας από μαθητές, μέρος του προγράμματος σπουδών μετά την έγκριση των μαθητών σε κάθε τάξη σύμφωνα με το εθνικό εκπαιδευτικό σχέδιο 9ετης εκπαίδευσης για μαθητές από την 6η έως και την 9η τάξη.

Οι επιμελητές δάσκαλοι έστειλαν μηνύματα στους γονείς την περασμένη εβδομάδα ζητώντας τους να συλλέξουν δεδομένα για τις προτιμήσεις της τουρκικής γλώσσας.

Ενώ στο αλβανικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2021 η συμφωνία των δύο χωρών που προβλέπει την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα αλβανικά σχολεία ως μάθημα ξένης γλώσσας με ελεύθερη επιλογή, με σκοπό πιλοτικού προγράμματος στα τουρκικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, στο άρθρο 3, σημείο 2, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα μέρη θα ενθαρρύνουν τη διδασκαλία και εκμάθηση της επίσημης γλώσσας του άλλου μέρους, καθώς και της λογοτεχνίας και του πολιτισμού στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό το μήνυμα έχει σταλεί στα στα δημόσια ελληνικά – μειονοτικά της χώρας. Ωστόσο η ΕΕΜ ακολουθώντας το αλβανικό σύστημα εκπαίδευσης, πιθανόν να έρθει αντιμέτωπη και με τα τουρκικά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου