Δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα προτείνει το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα

Δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα προτείνει το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα

«Παράθυρο» δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αφήνει με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «The Times», ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (στο οποίο ως γνωστόν βρίσκονται τα Γλυπτά), Τζορτζ Οζμπορν (George Osborne).

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Εθνικός Κήρυκας, στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο» («It's right to be proud of the British Museum»), ο κ. Οζμπορν, που είχε διατελέσει υπουργός των Οικονομικών στις κυβερνήσεις του κ. Ντέιβιντ Κάμερον, γράφει για την ιστορία του Μουσείου, «τα τεχνουργήματα του οποίου απεικονίζουν τον πόλεμο και την αγάπη και αντικατοπτρίζουν την αλήθεια πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για πράξεις μεγάλης καλοσύνης και φρικτής βαρβαρότητας μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια δύο εκατομμυρίων ετών».

«Γι' αυτό μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτός ήταν ο ιδρυτικός σκοπός ως το πρώτο εθνικό δημόσιο μουσείο του Κόσμου το 1753, και ο σκοπός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα. Ηταν προϊόν λιγότερο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και περισσότερο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού[…] Είμαστε απλά ένα μουσείο. Σίγουρα, υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα της ύπαρξής μας. Το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021» γράφει ο Οζμπορν, ο οποίος σε αυτό το σημείο αναφέρεται και στα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλεί.

«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Αυτό δεν είναι καινούριο. Ο Λόρδος Βύρωνας σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα». Και συνεχίζει με την πρότασή του: «Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική. Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των τεχνουργημάτων μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους, κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Ούτε ντρεπόμαστε, ούτε βρισκόμαστε σε θέση άμυνας. Σχεδόν τρεις αιώνες μετά, παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του Κόσμου δίπλα-δίπλα» γράφει χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Το εν λόγω άρθρο του κ. Οζμπορν έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο είχε θέσει ξεκάθαρα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα το τελευταίο διάστημα επανέφερε έντονα στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, καθώς εκτός από την αναφορά του θέματος στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Τζόνσον το έθιξε και σε συνέντευξή του στους «Financial Times» αλλά και σε άρθρο του στη βρετανική «Τhe Mail on Sunday».

Σε αυτό το άρθρο, ο κ. Μητσοτάκης προέτρεπε τον κ. Τζόνσον «να αδράξουν αυτή τη στιγμή για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης» και ανέφερε ότι ο Βρετανός ομόλογός του δεσμεύθηκε πως δεν θα εμποδίσει την έναρξη ενός διαλόγου για το μέλλον των Γλυπτών, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στους «Financial Times» είχε τονίσει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιμένει τόσο στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου