Η Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο μπορεί να εξελιχθεί σε νέα Δημοκρατία Σέρπσκα

Η Ένωση Σερβικών Δήμων  στο Κόσοβο μπορεί να εξελιχθεί σε νέα Δημοκρατία Σέρπσκα

Ο Γιάνους Μπουγκάσκι, μέλος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία στον διάλογο έως ότου η Σερβία αναγνωρίσει στην πραγματικότητα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο κράτος.

Τονίζει επίσης ότι η Ένωση Δήμων με Σερβική πλειοψηφία μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά και ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο.

Επίσης προσθέτει είπε πως η ΕΕ έχει γίνει ένας αδύναμος διεθνής παίκτης.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα τελειώσουν με μια τελική συμφωνία έως ότου η κυβέρνηση του Βελιγραδίου αναγνωρίσει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο κράτος.

Η ΕΕ έχει γίνει ένας αδύναμος διεθνής παράγοντας χωρίς συνοχή ή ορμή, και οι ΗΠΑ παρεμποδίζονται από τις πιο επείγουσες διεθνείς κρίσεις. Δυστυχώς, όπως σε όλες αυτές τις διαφορές, η διεθνής προσοχή στρέφεται μόνο όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος βίας», είπε ο Μπουγκάσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σύνδεσμος Δήμων με Σερβική πλειοψηφία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια άλλη Δημοκρατία Σέρπσκα που θα απειλούσε την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου.

«Παραμένει ασαφές ποιος πρέπει να είναι ο Σύνδεσμος Δήμων με Σερβική πλειοψηφία. Εάν αναλάβει οποιαδήποτε δομή εκτελεστικού επιπέδου χωριστά από την κεντρική κυβέρνηση, τότε θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια άλλη Δημοκρατία Σέρπσκα και να απειλήσει την εδαφική της ακεραιότητα, επιτρέποντας νέες οδούς στη Μόσχα για την ανατροπή του Κοσόβου.

Η καλύτερη λύση θα ήταν η διοικητική αποκέντρωση, όπου οι δημοτικές αρχές θα είχαν μεγαλύτερο έλεγχο στον πολιτισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση, τις υπηρεσίες… Αλλά αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να βασίζεται στη γεωγραφία και όχι στην εθνικότητα.

Κάθε εθνική ομάδα θα πρέπει επίσης να έχει ένα σύνολο ομαδικών δικαιωμάτων για την προστασία της γλώσσας, του πολιτισμού, της θρησκείας και της ταυτότητάς της», είπε ο Μπουγκάσκι.

Μια νέα συνάντηση μέχρι το τέλος του έτους μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς, σύμφωνα με τον Μπουγκάσκι, δεν θα φέρει τίποτα νέο.

«Υπάρχουν υπαινιγμοί για άλλη συνάντηση, αλλά θα είναι ανεπιτυχής και απλώς θα δώσει και στις δύο πλευρές την ευκαιρία να επαναλάβουν τις ασυμβίβαστες απόψεις τους. Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από όλες τις μεγάλες δημοκρατίες και μέρος της Σερβίας, η οποία είναι μια θέση που υποστηρίζεται από δύο μεγάλες απολυταρχίες», δήλωσε ο Μπουγκάσκι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου