Ο Δήμος Θηβαίων τίμησε τους Χιμαραίους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν την πόλη τους το 1829

Ο Δήμος Θηβαίων τίμησε τους Χιμαραίους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν την πόλη τους το 1829

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα για την Επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Δήμος Θηβαίων διοργάνωσε χθες εκδήλωση αφιερωμένη στη συμβολή των Θηβαίων πολεμιστών στην έκβαση του Αγώνα και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Η εκδήλωση είχε θέμα: «Η Θήβα στην Επανάσταση του 1821-1829: Συμβολήστην ιστορική μνήμη», τέλεσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ στη συνδιοργάνωση βρίσκονταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Βοιωτίας.

Συνεργασία και συμμετοχή επίσης ήταν ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «Λάιος» και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά, το Λύκειο Ελληνίδων -Παράρτημα Θήβας.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

– Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

– Νίκος Τρικαλίτης, δημοσιογράφος – ερευνητής

– Κωνσταντίνος Τρικαλίτης, θεολόγος – ιστορικός

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν δήμαρχοι των πόλεων που βοήθησαν τη Θήβα κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Αγώνα και εκείνων των πόλεων στις οποίες βρήκαν καταφύγιο οι Θηβαίοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παράλληλα, έγινε τιμητική αναφορά στους απογόνους αγωνιστών της Θήβας και απογόνους σημαντικών προσωπικοτήτων της πόλης, όπως ο Θηβαίος ζωγράφος, Θεόδωρος Βρυζάκης.

Στο πλαίσιο αυτής της λαμπρής και συγκινητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμαρχος Θηβαίων Γ. Αναστασίου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών Θοδωρή Γκούμα τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφεραν οι Χιμαραίοι αγωνιστές υπερασπιζόμενοι το 1829 την πόλη της Θήβας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου