Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ αφιερωμένο στην βορειοηπειρώτικη Οικογένεια των Σίνα

Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ αφιερωμένο στην βορειοηπειρώτικη Οικογένεια των Σίνα

Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Διασπορά - Παροικίες - Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς» ταξιδεύει στην αυτοκρατορία των Αψβούργων στα τέλη του 19ου αιώνα με ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό που ξεκινάει από την Ήπειρο, περνάει από τη Νίζνα της σημερινής Ουκρανίας και καταλήγει στη Βιέννη της Αυστρίας σκιαγραφώντας τη ζωή τριών γενεών της οικογενείας των μεγάλων ευεργετών Σίνα, του γενάρχη Σίμωνα Σίνα, του γιού Γεωργίου Σίνα και του εγγονού Σίμων Σίνα.

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς Εριφύλη Μαρωνίτη περπατάνε στην οδό Σίνα, φτάνουν στο πιο όμορφο νεοκλασικό κτίριο του κόσμου, την Ακαδημία Αθηνων ή Σιναία Ακαδημία αλλά και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και φανερώνουν τα σπουδαία αυτά ευεργετήματα του Σίμωνα Σίνα. Ταξιδεύουν στη Βιέννη και επισκέπτονται την πάλαι ποτέ Ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε εκεί από τον 18ο αιώνα, περπατάνε στους δρόμους που περπατούσε ο Ρήγα Φεραίος, η οικογένεια Υψηλάντη, η οικογένεια Δούμπα, μας δείχνουν τα μέρη όπου τυπώθηκαν για πρώτη φορά κείμενα της Ελληνικής γραμματείας και τα σπίτια όπου τυπώθηκε ο Θούριος και η χάρτα του Ρήγα ενώ βρίσκουν τον «οίκο» Σίνα. Αποκαλύπτουν τη δράση των Σίνα οι οποίοι φτιάχνουν νηματοποιεία κι εργοστάσια υφασμάτων, αγοράζουν κτήματα τεράστιας έκτασης, ακίνητα κι αποκτούν μια κολοσσιαία περιουσία, συν ιδρύουν τράπεζα και γίνονται το επίκεντρο την τραπεζικής δραστηριότητας διαδραματίζοντας πλέον ρυθμιστικό ρόλο στην οικονομία της Αυστρίας, δημιουργούν δίκτυα ανάμεσα στην αυτοκρατορία των Αψβούργων, την Οθωμανική και την Τσαρική αυτοκρατορία.

Η εκπομπή καταδεικνύει τα έργα αλλά και οι δωρεές των Σίνα στον τόπο παραμονής του όπου μεταξύ άλλων παραχωρούν έκταση από τα κτήματά τους για την ίδρυση Πολυτεχνείου της Βιέννης, διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου, που να ενώνει την Αυστρία με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και ατμοπλοϊκού για τη μεταφορά βιομηχανικών προϊόντων μέσω του Δούναβη. Και βέβαια αποκαλύπτει το τεράστιο έργο του Γεωργίου Σίνα, τη γέφυρα της Βουδαπέστης που ένωσε τις δύο πόλεις, τη Βούδα και την Πέστη που μέχρι τα 1830 ήταν δύο πόλεις που τις χώριζε ο Δούναβης.

Ο Γεώργιος Σίνας και ο Σίμων Σίνας δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά τη στήριξαν και τη βοήθησαν με πολλούς τρόπους και σε πολλές πειστάσεις. O Γεώργιος Σίνας στήριξε τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, την Αρχαιολογική Εταιρεία. Παράλληλα αξιοποιώντας τη μεγάλη του εμπειρία από το δίκτυο Σιδηροδρόμων της Αυστρίας, χρηματοδότησε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Πειραιά. Στήριξε επίσης την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, συμβάλλοντας οικονομικά. Ένα εγχείρημα δύσκολο και περίπλοκο.

Η εκπομπή «Διασπορά - Παροικίες - Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 17:00 στην ΕΡΤ2, ενώ καθώς και όλες τις υπόλοιπες ημέρες στο ertflix. Η σειρά αποτελείται από συνολικά 16 επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου