Ανακαινίζεται ο ιστορικός ναός του Αγ. Αθανασίου στη Μοσχόπολη

Ανακαινίζεται ο ιστορικός ναός του Αγ. Αθανασίου στη Μοσχόπολη

Εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης ξεκίνησαν στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Μοσχόπολη. Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους μόνιμους κατοίκους τη περιοχής όσο και για όλο τον Ελληνισμό, καθώς είναι από τα λίγα ιερά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου που διασώθηκε της τελευταίας μεγάλης καταστροφής που υπέστη η Μοσχόπολη.

Ο ναός είναι κτισμένος κατά τα έτη 1721 – 24, ενώ οι αγιογραφίες του είναι φιλοτεχνημένες από τους Κορυτσαίους καλλιτέχνες Κωνσταντίνο και Αθανάσιο Ζωγράφου, ενώ αποτελεί πολιτιστικό μνημείο του 18ου αιώνα, το οποίο συγκαταλέγεται από το αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού στην πρώτη κατηγορίας.

Επίσης ο ναός χαρακτηρίζεται για την επιβλητικότητά του, η οποία έχει άμεση σχέση με την πλούσια εικονογράφηση των αδερφών Ζωγράφου, οι οποίοι και κατάφεραν με τον δυναμισμό της τέχνης τους να αποδώσουν σημαντικές αγιογραφικές αναπαραστάσεις, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της Αποκάλυψης.

Το έργο συντήρησης χρηματοδοτείται από την American Bank of Investments και όπως επισημαίνει το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας, προβλέπει την αποκατάσταση των θόλων, της στέγης, και άλλων σημαντικών σημείων του ναού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου