Η UNESCO καλεί επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η UNESCO καλεί επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η UNESCO κάλεσε μέσω επίσημης απόφασής της το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κάλεσε την Βρετανία να αναθεωρήσει τη στάση της.

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Η ψήφος υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ήτανε για πρώτη φορά ομόφωνη, πράγμα που καταδεικνύει την άμεση στήριξη στην Ελλάδα.

Επίσης στην συγκεκριμένη επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών.Το συγκεκριμένο ζήτημα εντάσσεται σταθερά στην ατζέντα της UNESCO ως σύσταση από το 1984, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη.

Ακόμη υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2020, το Βρετανικό Μουσείο είχε δηλώσει επισήμως πως δεν έχει σκοπό να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα μετά και την προειδοποίηση του Βρετανού Υπουργού Πολιτισμού Όλιβερ Ντόουτεν ότι μπορεί να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει:

«Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει από τις προθήκες αντικείμενα για τα οποία υπάρχει διαμάχη. Αντίθετα θα προσπαθήσει να τα βάλει σε καλύτερο πλαίσιο ή να τα ερμηνεύσει εκ νέου με τρόπο που θα επιτρέψει στο κοινό να ενημερωθεί για την ολότητά τους» ήταν η απάντηση της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου