Η περιοδεία της Μαρινέλλας στην κομμουνιστική Αλβανία τον Αύγουστου του 1977

Marinella_Zafeiriou_Tzavaras_1977_Photo_by_Tzavara_Twins

Τον Αύγουστο του 1977, η Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού Μαρινέλλα πραγματοποίησε για πρώτη φορά μια μεγάλη σειρά συναυλιών στην Αλβανία μαζί με το καλλιτεχνικό της συγκρότημα. Ήταν μάλιστα η πρώτη τραγουδίστρια άλλου κράτους που πέρασε τα σύνορα της γειτονικής χώρας και τραγούδησε εκεί ως προσκεκλημένη, στο πλαίσιο ανταλλαγής πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεννόηση των δύο χωρών.

Μαζί της, βρέθηκαν το επανασυνδεμένο μουσικό γκρουπ «Οι Αθηναίοι» (Φίλιππος Παπαθεοδώρου, Κώστας Τρούπτσιος και Σπύρος Λιβιεράτος), οι Αδελφοί Τζαβάρα (Γιώργος και Νίκος Τζαβάρας), ο Κώστας Καράλης, σπουδαίοι μουσικοί με κορυφαίο δεξιοτέχνη στο μπουζούκι τον Στέλιο Ζαφειρίου, και η μικρή της κόρη, Τζωρτίνα.

Σημειωτέον, όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο marinelladiva.blogspot.com, είχε προηγηθεί η πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους στο «Zoom» της Αθήνας (ήδη από το '76, μετά το «Ρεσιτάλ») και ακολούθησε μια μεγάλη περιοδεία στην επαρχία (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα και Γιάννενα) με… τελικό προορισμό την Αλβανία. Μια χώρα υπό τον κομμουνισμό του Χότζα, που άνοιξε για πρώτη φορά τα σύνορα της σε δυτικο-ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό σύνολο από το 1939.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της εποχής (με τίτλο «Το συγκρότημα "Μαρινέλλα" στην Αλβανία», διάρκειας 27 λεπτών) με αφήγηση στην ελληνική γλώσσα και εκτενή παρουσίαση της πολιτιστικής διαδρομής και εμφάνισης των καλλιτεχνών μας στην Αλβανία κατά την παραμονή τους σε Τίρανα, Αυλώνα, Τεπελένι, Αργυρόκαστρο, Δυρράχιο και Κορυτσά, πριν από σαρανταδύο ολόκληρα χρόνια.

Από την παράσταση του συγκροτήματος της Μαρινέλλας στην Αλβανία, τον Αύγουστο του 1977

Παρουσιάζονται αποσπασματικά τα τραγούδια «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει» και «Σ' αγαπώ» (Κώστα Χατζή - Σώτιας Τσώτου, από το «Ρεσιτάλ»), «Οδός ονείρων» και «Τα παιδιά του Πειραιά» (Μάνου Χατζιδάκι), «Δημητρούλα μου» (Πάνου Τούντα), «Ιδανικός και ανάξιος εραστής» (Νίκου Καββαδία - Γιάννη Σπανού), «Το πρόσωπο σου» (Ανδρέα Αγγελάκη - Αφών Τζαβάρα) και «Εν Βελγίω» (Δημήτρη Ιατρόπουλου - Νίκου Τζαβάρα).

Η επιτυχία της Μαρινέλλας ήταν τόσο μεγάλη που η εφημερίδα «Βραδινή» την εγκωμίασε, γράφοντας πως: «Υπέταξε την Αλβανία με το… Τραγούδι!» (17 Αυγούστου 1977). Επίσης, έχουν υπάρξει μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίστηκαν ότι, εκείνη την εποχή, αρκετοί λόγω θαυμασμού έδιναν στις νεογέννητες κόρες τους το όνομα της!

Μετά από δεκαοκτώ χρόνια, τον Μάιο του 1995, η Μαρινέλλα πραγματοποίησε ακόμη μία σειρά συναυλιών στη γείτονα χώρα (Άγιοι Σαράντα, Κακαβιά Αργυροκάστρου κλπ.) με αντίστοιχη επιτυχία. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως και στις δύο περιοδείες (1977 και 1995), η Μαρινέλλα εμφανίστηκε τραγουδώντας και στην Αλβανική Τηλεόραση.

Μαρινέλλα και Αδελφοί Τζαβάρα στην Αλβανία, τον Αύγουστο του 1977
Το σύνολο της ελληνικής αποστολής, με την Μαρινέλλα και τους συνεργάτες της, που έδωσε τις συναυλίες στην Αλβανία, τον Αύγουστο του 1977

Το καλοκαίρι του 1977, η Grande Dame του Ελληνικού Τραγουδιού Μαρινέλλα αφέθηκε να πραγματοποιήσει μια σειρά συναυλιών στην Αλβανία με το μουσικό της συγκρότημα. Το επανασυνδεδεμένο συγκρότημα των Αθηναίων (Φίλιππος Παπαθεοδώρου, Κώστας Τρούτσιος και Σπύρος Λιβιεράτος), Αδέρφια Τζαβάρα (Γιώργος και Νίκος), Κώστας Καραλής, Στέλιος Ζαφειρίου και άλλοι μουσικοί. Η Μαρινέλλα ήταν η πρώτη τραγουδίστρια από άλλη χώρα που κλήθηκε να περάσει τα σύνορα της Αλβανίας και να τραγουδήσει εκεί, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Το παραπάνω βίντεο δείχνει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ (με τίτλο "Η Μαρινέλλα και η μπάντα της στην Αλβανία") σχετικά με εκείνη την περιοδεία στις πόλεις της Αλβανίας (Τίρανα, Αυλώνα, Τεπελένι, Αργυρόκαστρο, Δυρράχιο και Κορυτσά) μια χώρα υπό τον κομμουνισμό του Ένβερ Χότζα, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά τα σύνορά της σε ένα δυτικό σύνολο από το 1939. Η ελληνική εφημερίδα "Βραδινή" έγραψε. "Η Μαρινέλλα έχει υποτάξει την Αλβανία με ... το τραγούδι!" στις 17 Αυγούστου 1977.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου