Ο Ερντογάν «επιτάσσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας στην αποστολή της Τουρκίας στην Καμπούλ;

Ο Ερντογάν «επιτάσσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας στην αποστολή της Τουρκίας στην Καμπούλ;

Το γύρο των αλβανικών μέσων ενημέρωσης κάνει εδώ και μερικές ημέρες η απόφαση του Τούρκου πρόεδρου Ερντογάν να ζητήσει από την Αλβανία στρατιωτική ενίσχυση στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, πράγμα που έχει βάλει σε σκέψεις την εξαρτημένη σχέση που έχει πια η Αλβανία με την Τουρκία, με την τελευταία να πιέζει όλο και πιο πολύ τα πράγματα, δεσμεύοντας με κάθε τρόπο την Αλβανία.

Η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν προκάλεσε ανησυχίες για τη διατήρηση ενός από τα πιο στρατηγικά σημεία του Αεροδρομίου της Καμπούλ.

Όπως γίνεται γνωστό, θα υπάρξουν 650 στρατεύματα στο Αφγανιστάν, που θα συνεχίσουν να φρουρούν την Πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και το υπόλοιπο αεροδρόμιο, ωστόσο ο αριθμός τους μάλλον δε επαρκή και έτσι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών στην περιοχή.

Εδώ και λίγο καιρό, άρθρο της Washington Post επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας των διπλωματών και στις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, φέρνοντας στην επιφάνεια μια άγνωστη μέχρι τότε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εφημερίδα, η Τουρκία ζήτησε από τα αλβανικά στρατεύματα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές δυνάμεις που θα αναλάβουν το καθήκον την προστασία της συγκεκριμένης στρατηγικής βάσης στην περιοχή, γεγονός που σύμφωνα με την WP ειπώθηκε από έναν Αμερικανό αξιωματούχο που πρόσθεσε το Πακιστάν, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε επισήμως κάτι αντίστοιχο από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Τα λεγόμενα του Αμερικανού αξιωματούχου, που αναφέρονται στην Washington Post, ενισχύονται από μια επιπλέον λεπτομέρεια. Στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ο υπουργός Χουλούσι Ακάρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Νίκο Πελέσι, όπου, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μίλησε επίσης και για το Αφγανιστάν.

Αυτή η πρόσκληση επιβεβαιώθηκε για έναν αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό της Αλβανίας από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται αυτό το διάστημα στο Αφγανιστάν.

Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή των Βαλκανίων και η επιρροή της στην Αλβανίας, προσφέροντας και χορηγώντας συνεχώς χρηματικά ποσά και υποδομές, τελικά φαίνεται πως θα πρέπει να ξεχρεωθεί από την Αλβανία με κάποια ανταλλάγματα.

Αυτό σημαίνει πως η περαιτέρω ενισχύσεις των δεσμών τους, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της αλβανικής κοινωνίας. Ωστόσο για το συγκεκριμένο επίμαχο θέμα, της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας στην τουρκική αποστολή στην Καμπούλ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου