Ο Soreca υποστηρίζει πως η Αλβανία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ

Ο Soreca υποστηρίζει πως η Αλβανία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ

Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Luigi Soreca, σε συνέντευξή του στο Euronews Albania, δήλωσε ότι η Αλβανία έχει φτιάξει το «σπίτι» της, αλλά εάν δεν διαχωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία, δεν θα πρέπει να χάνει χρόνο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη δήλωσε πως όπως ποτέ άλλοτε, όλα τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει σαφώς την υποστήριξή τους ως προς αυτό το θέμα.

«Αύριο είναι μια σημαντική μέρα. Το Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόταση της Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων και για τις δύο χώρες, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Και οι δύο χώρες πληρούσαν όλους τους όρους που έθεσε το Συμβούλιο τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε τις δύο χώρες μαζί, διότι η περιφερειακή διάσταση της διεύρυνσης είναι πολύ σημαντική. Ορισμένα κράτη μέλη συζητούν ακόμη για τη Βόρεια Μακεδονία. Μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος, όμως πιστεύω ότι ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τις χώρες μαζί αυτή τη στιγμή.

Τονίζω ότι αύριο είναι μια σημαντική ημέρα για την Αλβανία, επειδή όλα τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή τους. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία), η Ισπανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, όλες οι χώρες υποστηρίζουν ότι η Αλβανία έχει εκπληρώσει αυτό που της ζητήθηκε», δήλωσε ο Πρέσβης Soreca

Συγχαίροντας το αλβανικό σύστημα για την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο Soreca είπε ότι είναι σημαντικό να μην χάνουμε χρόνο εκ μέρους της Αλβανίας, ενώ υπογραμμίζει ότι η σύνοδος κορυφής του Οκτωβρίου υπό τη σλοβενική Προεδρία είναι πολύ σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Είναι σημαντικό να επαινέσουμε το αλβανικό σύστημα ως ολοκληρωμένο για την εκτέλεση των καθηκόντων του. Για τον πρώτο πίνακα διαπραγματεύσεων η εργασία πρέπει να συνεχιστεί, για τη δεύτερη, την τρίτη και ούτω καθεξής. Τελικά, αν δεν υπάρχει αύριο διαχωρισμός, είναι σημαντικό να μην χάνουμε χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η χρονιά είναι η χρονιά των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπό τη σλοβενική Προεδρία, θα υπάρξει μια πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο διαχωρισμός της Αλβανίας από τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία των διαπραγματεύσεων είναι απίθανο να συμβεί, δήλωσε ο Πρέσβης, καθώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη θέλουν και οι δύο χώρες να προχωρήσουν μαζί, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο η διεύρυνση βασίζεται στην αξία.

«Είναι πολύ νωρίς για να το πω. Η Αλβανία έχει κάνει ό,τι της ζητήθηκε. Η Βόρεια Μακεδονία προχωρά. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θέλουν και οι δύο χώρες να προχωρήσουν μαζί, διότι η περιφερειακή διάσταση είναι σημαντική. Αλλά η διεύρυνση βασίζεται επίσης στην αξία.

Είναι σημαντικό να μην απογοητεύσουμε όσους έχουν εργαστεί, για να αποφασίσει η ΕΕ να τους δώσει αυτό που τους αξίζει.» δήλωσε ο Soreca.

Οι θετικές γνώμες των Ευρωπαίων εταίρων για την πρόοδο της Αλβανίας, στην Ελληνική μειονότητα φαντάζουν ένα κακόγουστο αστείο.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν φύγει από τον τόπο, κάποιοι που έχουν απομείνει προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από τη μανία του Ράμα και των συνεργατών του και άλλοι αγωνιούν για να βολευτούν σε μια κρατική θέση.

Όπως και να έχει, οι αποφάσεις για την πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ φαίνεται να είναι προκανονισμένες, μιας και εάν όντως σημείωνε πρόοδο, θα είχε τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην ΕΕΜ, θα είχε λύσει το θέμα των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων της Χιμάρας, θα είχε εκδώσει το πόρισμα για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, γενικώς θα είχε κάνει αισθητή αυτή την πρόοδο που υποστηρίζουν πως σημειώνει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου