Κλεμμένες εικόνες και αρχαιολογικά αντικείμενα εντοπίστηκαν στην Αλβανία

Κλεμμένες εικόνες και αρχαιολογικά αντικείμενα εντοπίστηκαν στην Αλβανία

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν από την Κορυτσά για το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή


Εκκληση απευθύνει ο πρόξενος της Ελλάδας την πόλη για να προστατευθεί το σπίτι όπου διέμενε ο μεγάλος Ελληνας ποιητής τη διετία 1936-1937, καθώς έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές από την πάροδο του χρόνου, αλλά και ασυνείδητους πολίτες.

Το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη όπου συνέγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Ελλάδας εκείνη την περίοδο και παρά το πέρασμα του χρόνου και τις καταστροφές που υπέστη στην περίοδο των μεγάλων αναταραχών στην Αλβανία, το 1997, εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο για τη χώρα.

«Είναι ένα κτίριο του 1900, νεοκλασικού ρυθμού, ένα από τα πρώτα και πιο σπάνια αρχοντικά της Κορυτσάς και ανήκε στην οικογένεια Τουρτούλη, μια από τις πιο ιστορικές οικογένειες του τόπου. Από εκεί έχουν περάσει όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα που αφορούν την Ελλάδα και την Αλβανία, ωστόσο οι ταραχές του 1997 άφησαν επάνω του τα σημάδια της καταστροφής. Το 1998 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα για την ανακατασκευή του» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Γιάννης Πεδιώτης.Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εικόνα του κτίσματος, ο κ. Πεδιώτης σχολιάζει πως «αποτελεί έρμαιο όσων θέλουν να αποσπάσουν ακόμη και οικοδομικά υλικά από αυτό ενώ έχει καταντήσει άνδρο ναρκομανών τις νύχτες». Για την ανακατασκευή του υπολογίζεται ότι απαιτούνται 400.000 ευρώ, κίνηση που, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση των ενοικίων που καταβάλλονται για τις ανάγκες στέγασης του προξενείου.

«Το ελληνικό κράτος αγόρασε το κτίριο το 1998 με την προοπτική να το ανακατασκευάσει. Ήταν και μπορεί να ξαναγίνει ένα κόσμημα και δεν θα έπρεπε να αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των ασυνείδητων». προσθέτει.


Παραπολιτικά

«Καληνύχτα Ελλάδα» να τελειώνουμε… Ένα κείμενο - σ...
Παρακολουθήστε την εκπομπή «60 λεπτά με τους Έλλην...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη