Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στη Σλοβακία και τη Σερβία. Σε ανάρτησή του στο Instagram, τόνισε πως η Σερβία θα ήταν ήδη μέλος της ΕΕ, εάν η Ένωση ήταν δίκαιη απέναντί της.
Ο Φίτσο αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν «κυρίαρχο ηγέτη» που δεν υποκύπτει στις «δυτικές επιταγές». «Η Σερβία βρίσκεται σε έναν αγώνα. Λόγω της κυριαρχίας και της άρνησης υποταγής στις δυτικές απαιτήσεις, ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Aleksandar Vučić αντιμετωπίζει την οργή των "δυτικών θεών". Αν η ΕΕ ήταν δίκαιη, η Σερβία θα ήταν ήδη μέλος της, αλλά η ΕΕ δεν είναι δίκαιη», έγραψε.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, εξαιτίας της ανεξάρτητης πολιτικής του Βούτσιτς, η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ έχει μετατραπεί σε «εργαλείο εκβιασμού» της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας της χώρας. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες και οι αρχές της Σερβίας θα διαχειριστούν τα εσωτερικά τους ζητήματα χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις από τη Δύση.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι κάνει χρήση της «ρήτρας δημοκρατίας» ως μέσο άσκησης πίεσης. «Η Δύση έχει οργανώσει το Μαϊντάν εναντίον μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης στη Γεωργία, ενώ στη Ρουμανία και τη Γαλλία, υποψήφιοι για την προεδρία έχουν αποκλειστεί υπό ύποπτες συνθήκες. Για τη Σλοβακία δεν χρειάζεται καν να μιλήσω – μη κυβερνητικές οργανώσεις, χρηματοδοτούμενες από ολλανδικές πηγές, διοργανώνουν διαμαρτυρίες κάθε εβδομάδα», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης πως αυτά τα ζητήματα τέθηκαν κατά τις συναντήσεις του με το Συμβούλιο των Προέδρων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ινδίας. Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν κατά πόσο τα κράτη μέλη της Ένωσης διατηρούν στην πράξη δημοκρατικά πρότυπα, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ειλικρίνεια αυτής της διαδικασίας.
Ο Φίτσο κατήγγειλε επίσης ότι, την περίοδο 2020-2023, η αντιπολίτευση στη Σλοβακία εκμεταλλεύτηκε το ποινικό σύστημα για να καταστείλει πολιτικούς αντιπάλους. «Συγχωρέστε με που το αναφέρω, αλλά εγώ, ο Robert Fico, κατηγορήθηκα παράνομα τέσσερις φορές για πολιτική δραστηριότητα και κινδύνευσα με τη ζωή μου λόγω των πεποιθήσεών μου. Aleksandar (Vučić), πρόσεχε», τόνισε.
Σχόλια