Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης για τον Milorad Dodik – Εξελίξεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης για τον Milorad Dodik – Εξελίξεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Το Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Ιντερπόλ για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Milorad Dodik, προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας (RS), μιας εκ των δύο οντοτήτων της χώρας. Η κίνηση αυτή ακολούθησε τη φυγή του Dodik στη Σερβία και τη μετέπειτα μετάβασή του στο Ισραήλ, παρά την ύπαρξη εγχώριου εντάλματος σύλληψης εις βάρος του.

Ο Dodik, μαζί με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της RS, Nenad Stevandić, κατηγορούνται για «απειλή της συνταγματικής τάξης» λόγω της αποσχιστικής τους ρητορικής και των ενεργειών τους. Ο ίδιος είχε ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και πολιτική απαγόρευση έξι ετών, επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της χώρας.

Παρά την ύπαρξη του εντάλματος, και οι δύο κατάφεραν να ταξιδέψουν. Ο Dodik αρχικά κατέφυγε στη Σερβία και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ισραήλ, ενώ ο Stevandić συνεχίζει να μετακινείται ελεύθερα μεταξύ Βοσνίας και Σερβίας.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, το κοινοβούλιο της RS αποφάσισε να απαγορεύσει τη λειτουργία βασικών θεσμών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένων του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου, της Εισαγγελίας, του Δικαστηρίου της χώρας και του Οργανισμού Έρευνας και Προστασίας (SIPA).

Οι εξελίξεις αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «πραξικόπημα» από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας να ακυρώνει τις σχετικές αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο Dodik συνέχισε να προωθεί αποσχιστικές ενέργειες, ανακοινώνοντας τη συζήτηση ενός νέου συντάγματος της RS, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για «δικαίωμα αυτοδιάθεσης» και τη δημιουργία ξεχωριστού στρατού για την οντότητα.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί και για τον πρωθυπουργό της RS, Radovan Viskovic, ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει συλληφθεί.

Το αίτημα προς την Ιντερπόλ βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης. Αν εγκριθεί, ο Dodik κινδυνεύει με σύλληψη σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ιντερπόλ, εκτός εάν του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη Σερβία ή το Ισραήλ.

Οι κινήσεις του Dodik εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι Σέρβοι ηγέτες της RS αμφισβητούν διαρκώς την κεντρική εξουσία. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με έντονη ανησυχία, καθώς υπάρχει ο φόβος νέων εντάσεων στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια