Πολιτικό αδιέξοδο στο Κόσοβο: Καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πολιτικό αδιέξοδο στο Κόσοβο: Καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, οι συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Παρότι τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Φεβρουαρίου είναι σχεδόν οριστικά, τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Αυτοδιάθεσης (LVV), Άλμπιν Κούρτι, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χρειάζεται συμμάχους. Ωστόσο, παλαιότερες δηλώσεις του, όπου χαρακτήρισε τους αντιπάλους του «ζώα», ενδέχεται να δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το LVV έλαβε 40,80% (342.281 ψήφοι), ενώ το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) του Μεμλί Κρασνίτσι συγκέντρωσε 22,03% (184.811 ψήφοι). Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε ο επίσης κεντροδεξιός Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Κοσσυφοπεδίου (LDK) υπό τον Λουμίρ Αμπντικσίκου, με 17,63% (147.888 ψήφοι). Η δεξιά Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (AAK) και ο εταίρος της, NISMA, του Ραμούς Χαραντινάι, έλαβαν 7,46% (62.588 ψήφοι), ενώ η Σερβική Λίστα, που εκπροσωπεί τη σερβική κοινότητα, συγκέντρωσε 4,61% (38.719 ψήφοι).

Τα παραπάνω ποσοστά δεν περιλαμβάνουν τις ψήφους υπό όρους, εκείνες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και της διασποράς, που παραμένουν υπό καταμέτρηση.

Πολιτικές κινήσεις και αντιδράσεις

Ο μόνος πολιτικός που έσπασε τη σιωπή του ήταν ο Φατμίρ Λιμάι, ηγέτης της NISMA, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασία με το LVV, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, ο κυβερνητικός του εταίρος, Χαραντινάι, απάντησε με αιχμηρό τρόπο μέσω Facebook, γράφοντας: «Το κακό έχει όνομα – Άλμπιν Κούρτι».

Αργότερα, ο Λιμάι διευκρίνισε ότι, παρά τη συμμαχία με την AAK, το NISMA παραμένει ανεξάρτητο κόμμα και μπορεί να εξετάσει συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το LVV για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κατανομή εδρών και διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον Ευγκέν Τσακόλι από το δίκτυο «Δημοκρατία σε Δράση» (DnV), η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου των 120 εδρών διαμορφώνεται ως εξής:

  • LVV: 47 έδρες
  • PDK: 25 έδρες
  • LDK: 20 έδρες
  • AAK: 8 έδρες
  • 20 έδρες κατανέμονται στις μειονοτικές κοινότητες, εκ των οποίων 10 στη σερβική κοινότητα.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) υπερασπίστηκε τον ρυθμό καταμέτρησης, παρά τις επικρίσεις για καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΕΕ, Βάλμιρ Ελέσι, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 5 Μαρτίου, ενώ η επίσημη επικύρωση αναμένεται το αργότερο έως τις 18 Μαρτίου, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση, το νέο κοινοβούλιο πρέπει να συγκροτηθεί εντός 30 ημερών. Μετά την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων της Βουλής, ο πρόεδρος της χώρας θα διαβουλευτεί με τα κόμματα προτού ορίσει τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο υποψήφιος θα έχει 15 ημέρες για να παρουσιάσει μια κυβέρνηση προς ψήφιση.

Εάν η πρώτη πρόταση δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία, θα προταθεί δεύτερος υποψήφιος μέσα σε 10 ημέρες. Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, ο πρόεδρος θα πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές εντός 40 ημερών.

Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο υπογραμμίζει τις δυσκολίες σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς τα κόμματα επιμένουν στις θέσεις τους, μετά από μια αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια