Τιμήθηκε η επέτειος αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στο Δελβινάκι

 Τιμήθηκε η επέτειος αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στο Δελβινάκι  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, με την συμμετοχή πλήθους ενθουσιώντος λαού, πραγματοποιήθηκε στο ηρωικό Δελβινάκι, ο εορτασμός της επετείου του Αυτονομιακού Αγώνος της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914).

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Κονίτσης: «Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε το Μνημόσυνο των Πρωτεργατών και των Αγωνιστών του Αυτονομιακού Αγώνος, καθώς και του Κων/νου Κατσίφα. Στην συνέχεια, εψάλη τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως Βασιλείου, και ακολούθησε η ομιλία του Σεβ. Κ. ΑΝΔΡΕΟΥ. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώον της κωμοπόλεως, όπου εψάλη τρισάγιον υπέρ των πεσόντων σε όλους τους αγώνες του Έθνους, εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος και εγκρίθηκε ομόφωνα το ακόλουθο

ΨΗΦΙΣΜΑ

1) Αποτίουμε φόρο τιμής στον νέο ήρωα Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατσίφα, που δολοφονήθηκε βάναυσα από την Αλβανική Αστυνομία, στις 28 Οκτωβρίου 2018, ανήμερα δηλαδή της θρυλικής Εθνικής μας Επετείου.

2) Παρακολουθούμε την πολιτική κρίση στην Αλβανία με αυξανόμενη αγωνία, για το ποιες επιπτώσεις θα έχη στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

3) Ζητούμε να σταματήση από τους Αλβανούς το «φακέλλωμα» Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών, που άρχισε στο μνημόσυνο του αείμνηστου Κατσίφα και που είναι απαράδεκτο σε οποιαδήποτε χώρα θέλει να λέγεται ευρωπαική, συνεπώς και στην Αλβανία.

4) Η Ελληνική Κυβέρνηση να απαιτήση από την Αλβανία να αλλάξη τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, για να μη διδάσκωνται τα Ελληνόπουλα ανακρίβειες και ψεύδη.

5) Ζητούμε από την Αλβανία να σταματήση: α) να υποθάλπη και υποκινή τα ανθελληνικά σχέδια των εγκληματιών «Τσάμηδων» και, β) να σταματήση να φέρνη στην Ελλάδα τις μεγάλες ποσότητες των ναρκωτικών, τα οποία επισήμως παράγει. Και, τέλος,

6) Αν τυχόν, όπως φημολογειται, ζητηθή από την Ελλάδα η «τακτοποίηση» και του λεγόμενου «αλβανικού», ζητούμε από την Κυβέρνηση να μην υποκύψη σε τυχόν πιέσεις μεγάλων Χωρών ή ισχυρών παραγόντων, ώστε να μην έχουμε πάλι μια παταγώδη αποτυχία, όπως συνέβη με την δήθεν επίλυση του «μακεδονικού».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου