Οι Αλβανοί ξανανοίγουν το φάκελο του επεισοδίου στην Επισκοπή με το χαρακτηρισμό τρομοκρατικής ενέργειας από ομάδα Ελλήνων πολιτών

 Οι Αλβανοί ξανανοίγουν το φάκελο του επεισοδίου στην Επισκοπή με το χαρακτηρισμό τρομοκρατικής ενέργειας από ομάδα Ελλήνων πολιτών  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Στην εφημερίδα του Ιταλού εκδότη Κάρλο Μπολίνο, “shqiptarja.com”, φύλλο προσκείμενο στον Πρωθυπουργό Ε. Ράμα, επέλεξε η Πρωτοβάθμια Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων στα Τίρανα, να διαρρεύσει υπηρεσιακό σημείωμα δια του οποίου εντέλεται η επανεξέταση, μετά από 25 χρόνια της υπόθεσης που αφορά επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Άνω Επισκοπή, πάνω στη μεθοριακή γραμμή της Αλβανίας με την Ελλάδα.

Το επεισόδιο αυτό συνέβη ξημερώματα της 11ης Απριλίου 1994 και αφορούσε επίθεση που όπως ισχυρίζονται οι αλβανικές αρχές προήλθε από ομάδα 4-5 ατόμων που μπήκαν απ’ το ελληνικό έδαφος και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός αξιωματικού, ενός εκπαιδευόμενου στρατιώτη και τον τραυματισμό ακόμη τριών νεοσύλλεκτων. Απ’ το στρατόπεδο αφαιρέθηκαν όπλα και άλλο στρατιωτικό υλικό.

Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ ο Εισαγγελέας Εουγκέν Μπέτσι, ανέσυρε απ’ το αρχείο της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου το σχετικό φάκελο της δικογραφίας που είχε τότε σχηματιστεί. Απ’ τη μελέτη του διαπίστωσε κενά και ήδη από 19 Φλεβάρη έχει ξεκινήσει νέα ποινική διαδικασία ουσία της οποίας έγκειται σε τρία σημεία με βάση πάντα το σχετικό δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας και η Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Αλβανικής Αστυνομίας θα πάρουν εκ νέου καταθέσεις από 41 πρόσωπα για τα οποία απ’ το σχετικό φάκελο υπάρχουν ίχνη ότι γνωρίζουν περί της υπόθεσης.

Θα σταλούν τις αμέσως επόμενες μέρες τα σχετικά κατά παραγγελία εντάλματα προς τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές όπως παραδώσει της σχετική δικογραφία που είχε δημιουργηθεί με βάση της σύλληψη πολλούς μήνες μετά το επεισόδιο της Επισκοπής πολιτών στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις.

Ένα τρίτο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η υπόθεση κινείται και πάλι κατόπιν σχετικού ρεπορτάζ σε σχετική εκπομπή του Top Chanel, επίσης φιλοκυβερνητικό κανάλι απ’ τον εθνικιστή δημοσιογράφο Μαρίν Μέμα. Το περιεχόμενο αυτής της εκπομπής καθώς και δύο ακόμη του καναλιού News 24, μιας εκπομπής το 2012 και άλλης μιας το 2015, έχουν ήδη δεσμευτεί από το εισαγγελία και πρόκειται να αξιοποιηθεί κατά τη διαδικασία.

Επί της ευκαιρίας να επισημανθεί ότι η υπόθεση ανοίγει και πάλι σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον εσωτερικό πολιτικό βίο της Αλβανίας μαζί με δύο επίσης παλιές υποθέσεις: η μία αφορά στη δολοφονία του βουλευτή του ΔΚ, Αζέμ Χαϊντάρι το 1998 καθώς και αυτής του ατυχήματος σε μονάδα συλλογής και επεξεργασίας πολεμικού υλικού και πυρομαχικών στο Γκερντέτς, πλησίον των Τιράνων το 2008.

Στις δύο περιπτώσεις οι διαρροές προσπαθούν να βγάλουν αναμεμειγμένο τον πρώην Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Η ανακίνηση της υπόθεσης της Επισκοπής ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνοαλβανικά και την ΕΕΜ ειδικά δεδομένου ότι κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια από ομάδα ελλήνων, φωτογραφίζει μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και προφανώς έστω και εάν δεν προκύψουν στοιχεία που να δικαιολογούν απαγγελία κατηγοριών θα έχει δηλητηριαστεί η κοινή γνώμη πράγμα το οποίο φαίνεται να επιδιώκει η πλευρά της κυβέρνησης.

πηγη:http://tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου