Και εγένετο... "Συμμαχία Ομογενών Αττικής" για τις προσεχείς εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής

Και εγένετο... Συμμαχία Ομογενών Αττικής

Μία «διαφορετική» παράταξη πρόκειται να λάβει μέρος στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για την παράταξη με το προσωρινό όνομα «Συμμαχία Ομογενών Αττικής» και επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Κούρτη, νυν δημοτικό σύμβουλο στον δήμο Ηλιούπολης και μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη παράταξη να διαφέρει από κάθε άλλη συμμετέχουσα, τόσο σε αυτές τις εκλογές όσο και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Εκτός από τον επικεφαλής, Ανδρέα Κούρτη, επιχειρηματία με καταγωγή από τον Άγιο Ανδρέα Θεολόγου, την κίνηση αυτή στηρίζουν ενεργά σημαντικές προσωπικότητες της βορειοηπειρωτικής κοινότητας, προερχόμενες από τους χώρους των επιχειρήσεων, των επιστημών, των γραμμάτων, αλλά και προσωπικότητες που έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της κοινότητας των Βορειοηπειρωτών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της συγκεκριμένης κίνησης “η Συμμαχία Ομογενών Αττικής δεν κατεβαίνει ως αντίπαλος των άλλων παρατάξεων, με πολλές από τις οποίες μπορεί να έχουμε και κοινά προτάγματα, και δεν φέρει καμία κομματική ταυτότητα – με μόνη διακηρυγμένη εξαίρεση την απέχθειά μας προς τα άκρα. Στόχος μας είναι να ενώσουμε την ευάριθμη κοινότητα των Βορειοηπειρωτών, να της δώσουμε φωνή, υπερηφάνεια, και να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι Βορειοηπειρώτες τόσο στα πατρώα εδάφη όσο και στην Ελλάδα”.

Οι πρωτεργάτες της συγκεκριμένης κίνησης επέλεξαν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, και όχι να υποστηρίξουν μεμονωμένους υποψηφίους με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο με κάποιες από τις υφιστάμενες παρατάξεις, διότι θεωρούν ότι σχεδόν 30 χρόνια μετά τη μαζική μετανάστευση των Βορειοηπειρωτών στο μητροπολιτικό κέντρο του Ελληνισμού, παραμένει ο στιγματισμός οι Βορειοηπειρώτες να αντιμετωπίζονται ως ξένοι. “Ακόμη περισσότερο”, υποστηρίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, “η επίσημη ελληνική Πολιτεία κάνει σαν να μην υπάρχουμε, σαν να μην υφιστάμεθα διώξεις από το αλβανικό κράτος, σαν να μην απαλλοτριώνεται η γη μας από τις αλβανικές αρχές”.

Η πρόσφατη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας ανήμερα της επετείου του εορτασμού του ΟΧΙ στους Βουλιαράτες, και η μετέπειτα στάση των αλβανικών αρχών, αποτέλεσε για πολλούς Βορειοηπειρώτες μία βίαιη συνειδητοποίηση ότι “δεν έχουμε φωνή ούτε στην Αλβανία ούτε στην Ελλάδα”.

“Καμία σημασία δεν έχει αν θα εκλέξουμε έναν, δύο, πέντε ή κανέναν περιφερειακό σύμβουλο” τονίζεται από τους επικεφαλής της κίνησης. “Σημασία για εμάς έχει να ακουστούμε, να αποκτήσουμε φωνή, να κάνουμε γνωστό στο πανελλήνιο ότι υπάρχει δίπλα στα ελληνικά σύνορα μια προαιώνια ελληνική πατρίδα που ζητάει βοήθεια. Θέλουμε να κάνουμε την προσπάθειά μας για να μην σβήσει ο Ελληνισμός από τις πατρογονικές εστίες.

Και φυσικά, θέλουμε να μιλήσουμε και για τα προβλήματα των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι αποκλειόμαστε και στιγματιζόμαστε κοινωνικά, μέμφονται την εθνική μας καταγωγή, καθώς θεωρούμαστε αμφιβόλου ελληνικότητας, παρότι ανήκουμε στους Έλληνες εκείνους που η ελληνικότητά τους αποτελεί επιλογή, αν όχι θυσία. Δεν είμαστε Έλληνες επειδή δεν μπορούσαμε να είμαστε κάτι άλλο ή επειδή προέκυψε, είμαστε επειδή βασανιστήκαμε για να πάψουμε να είμαστε και αδικηθήκαμε ακριβώς επειδή είμαστε. Κάθε μας απόπειρα να υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας και να αποτινάξουμε το στιγματισμό μας, μάς στιγματίζει εκ νέου ως εθνικιστές ή φασίστες. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Θέλουμε οι νέοι Βορειοηπειρώτες να αποκτήσουν περηφάνια και ευκαιρίες. Θέλουμε οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες να έχουν αξιοπρέπεια.

Πληρώνουμε δυσανάλογα την οικονομική κρίση αλλά από τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες κόβεται ακόμη και αυτή η πενιχρή σύνταξη των 300 ευρώ και στους νέους Βορειοηπειρώτες συνταξιούχους δεν αποδίδεται ολόκληρη η σύνταξη που δικαιούνται, με πρόσχημα μια ρύθμιση που απαιτεί 40 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Είναι δύο αποφάσεις, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, που αποδεικνύουν ότι αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και εύκολα θύματα. Δεν το θεωρούμε δίκαιο και θέλουμε να το κάνουμε σαφές στους πάντες. Περισσότερο δε, θέλουμε να κάνουμε σαφές πως αποφάσεις που αδικούν την κοινότητά μας, από δω και πέρα, θα έχουν κόστος για τους λήπτες”.

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα η κάθοδος της συγκεκριμένης παράταξης στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής. Σταδιακά, θα ανακοινώνονται και οι υποψηφιότητες των περιφερειακών συμβούλων. Στόχος των επικεφαλής της κίνησης είναι να υπάρξουν περισσότερες από 100 υποψηφιότητες στους πέντε περιφερειακούς τομείς, και να εκπροσωπηθούν ει δυνατόν όλα τα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου