Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να παραβλέπει τη σύσταση της UNESCO για το Αργυρόκαστρο

Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να παραβλέπει τη σύσταση της UNESCO για το Αργυρόκαστρο

Παρά τις συστάσεις της UNESCO για την παύση των έργων που αφορούν την οδική παράκαμψη πίσω από το κάστρο του Αργυροκάστρου, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις εργασίες.

Στο ψήφισμα που δημοσιεύθηκε πριν από την 44η σύνοδο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO), η οποία λαμβάνει χώρα στην Κίνα, στην αλβανική κυβέρνηση συνιστάται να σταματήσει τα έργα, καθώς μπορεί να έχουν βαρύτατες συνέπειες στον μοναδικό πολεοδομικό σχεδιασμό της πέτρινης πόλης.

Ωστόσο η κυβέρνηση Ράμα υπερασπίζεται το έργο λέγοντας ότι δεν έχει και δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στην πόλη.

Επιπλέον ο Αλβανός ακαδημαϊκός Emin Riza, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη, τη διατήρηση και την αναγνώρισή της πόλης, ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση αυξάνει τον κίνδυνο.

Το έργο παράκαμψης της πόλης Αργυρόκαστρο παρουσιάστηκε το 2016 από την κυβέρνηση ως έργο που αποσκοπούσε στην εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από την μουσειακή περιοχή της πόλης, στο λεγόμενο «Παζάρι» και έκτοτε η UNESCO ζήτησε την αναθεώρησή του, ενώ στη συνέχεια ανεστάλη μέχρι την άφιξη μιας αποστολής εμπειρογνωμόνων.

Το Αργυρόκαστρο εντάχθηκε στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς το 2005, όπου και επαινέθηκε για την αστική του μοναδικότητα και την ιδιαίτερη κατασκευή των κατοικιών του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου