Οι Τσάμηδες, Σπαχήδες τού Μπενίτο

Το ίδιο απόγευμα, λίγες ώρες μετά την επίδοση τού Ιταλικού τελεσιγράφου και την έναρξη των εχθροπραξιών, δυο Αλβανικά Τάγματα Τσάμηδων εισέβαλον στην Θεσπρωτία κατά διαταγή τού Ντούτσε. Επί κεφαλής των Τσάμικων αυτών ταγμάτων ήσαν οι Τσάμηδες Σπαχήδες τού Μουσσολίνι: α) Αζίζ Τσάμης από την Ριάναρη-Κονισπόλεως-Τσαμουριάς, β) Σκενδέρ Τσιάμης, από το Μαλούνιον Φιλιατών, χριστιανός εξωμότης, όργανο τού ομαίμονός του αρχιπράκτορος των Ιταλών Χασάν Πιλάφη και μοίραρχος τής Αλβανικής Χωροφυλακής, γ) Μπράχο Τσαπούνη, από την Λιόψα Φιλιατών, δ) Τζελάλ Τσαπούνη, συγγενής και συμπολίτης τού προηγουμένου, ε) Τζέλιο Ελμάζ και στ) Ζεϊνέλ Ισμαήλ, και αυτοί από την Λιόψα Φιλιατών.


Λεπτομέρεια φωτογραφίας από την εθνουσιώδη και πολυπληθή υποδοχή τού Τσιάνο στα Τίρανα όπου εκφώνησε λόγο

Ασχολίες των εισβολέων: Τα τάγματα αυτά των Τσάμηδων εισέβαλον στους Σαγιάδες και τούς Φιλιάτες (Θεσπρωτία).

α) Λεηλασία (Πλιάτσικο): Αμέσως επεδόθησαν στο προσφιλές σπορ των Αρβανιτάδων (κατά την τότε δική τους διάλεκτο), το πλιάτσικο, λεηλατούντες και διαρπάζοντες τα σπίτια και τα καταστήματα των Ελλήνων κατοίκων.

β) Ο Λευκός σκούφος: Κατόπιν οι εισβολείς απηγόρευσαν στους Έλληνας να φορούν το συνηθισμένο καπέλο και τούς υποχρέωσαν να φορέσουν τον γνωστό Αλβανικό σκούφο!

γ) Βασανιστήρια και φόνοι: Τέλος, άρχισαν να διαπράττουν παντοειδή εγκλήματα κατά των ατυχών Θεσπρωτών, να βασανίζουν και να σκοτώνουν.

δ) Μία παλαιότερη κομμουνιστική ομολογία: Στο βιβλίο του «Τί είναι και τι θέλει το Ε. Α. Μ.» ο γνωστός κομμουνιστής Δημήτριος Γληνός γράφει γιά τούς Τσήμηδες αυτούς (σελ. 22/23): «Και κατέβηκαν ακόμα πίσω από τούς Γερμανοϊταλούς στην Ελληνική Ήπειρο οι γενναίοι Αρβανίτες γιά το πατροπαράδοτο πλιάτσικο». Τί θα έλεγε, άραγε ο Γληνός αν ζούσε σήμερα και έβλεπε τους αθλίους εκείνους πλιατσικολόγους και εγκληματίες πολέμου να έχουν μεταβληθή σε «αδελφούς εν όπλοις» τού Κ.Κ.Ε. και να συνεχίζουν ή να ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν το ολέθριο έργο των υπό τις ευλογίας των Σλάβων αφεντάδων;


1940 Φασιστική αλβανική πολιτοφυλακή. (Milizia Fascista Albanese)

Αλυσίδα εγκλημάτων

Τα εγκλήματα των Τσάμηδων είναι τόσο πολλά, όσο και αποτρόπαια. Μία ειδική έκθεση πού έχουμε υπ’ όψει μας, τα αναφέρει χρονογραφικώς μόνον και εν τούτοις καταλαμβάνουν διακόσιες εξήντα εννέα (269) μεγάλες και πυκνοδακτυλογραφημένες σελίδες. Αναλογισθήτε δε, ότι περιορίζεται, όπως ετονίσαμε, στην λακωνική, σε τηλεγραφικό ύφος, αποτύπωση τής μοναδικής στην ιστορία τής Χερσονήσου τού Αίμου —με εξαίρεση τούς Βουλγάρους— θηριώδους, κακοποιού, εγκληματικής δράσεως των Τσάμηδων, σε αδρές γραμμές και γιά την πρόσφατο περίοδο μονάχα.

Πιεζόμενοι από τον αιματηρό όγκο τής Τσάμικης κακουργίας, σεβόμενοι δε και τού αναγνώστου την ευαισθησία, θα ακολουθήσωμε εφ’ εξής στις αναπτύξεις μας την επομένη μέθοδο: Θα σκιαγραφήσωμε την γενική άποψη τής εγκληματικής δραστηριότητος των αλβανοφώνων αυτών ολετήρων τού Ελληνισμού:
α) Κατά την πρώτη φάση τού Ελληνοϊταλικού πολέμου, β) Κατά την κατοχή τής Ελλάδος από τον Άξονα και τα τσακάλια του και σε επίμετρο θα παραθέσωμε από τα επίσημα, έγκυρα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία γιά την ένοπλη συνεργασία των Τσάμηδων με τις κομμουνιστοσυμμορίες των προφυλακών τού σλαβικού νεοϊμπεριαλισμού στην Ελλάδα —τον διαβόητο «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».

***

Πηγή: Το έργο τού Χαρίτωνος Λάμπρου, «Τσάμηδες και Τσαμουριά», εκδοθέν στην Αθήνα το 1949.
Επιμέλεια κειμένου και εικόνων : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο