Ράμα: Oι Τσάμηδες είναι Αλβανοί που έχουν δικαιώματα και στην Ελλάδα

ram_20180206-091938_1

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» έδωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στην οποία αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις. «Εδαφική διεκδίκηση απλά δεν υπάρχει» τονίζει, ωστόσο δεν διστάζει να δηλώσει ότι «οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί με δικαιώματα».

Ο Έντι Ράμα υπογραμμίζει: «Εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί. Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, που θα είναι δίκαιη και για τις δύο χώρες».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συζήτησε εφ' όλης της ύλης με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Νταβός στις 25 Ιανουαρίου. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές τόνιζαν μετά τη συνάντηση ότι «ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο στόχος είναι η διευθέτηση των ζητημάτων να έχει ολοκληρωθεί εντός της άνοιξης.

Στη συνάντηση του Νταβός συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας, με τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν στην ατζέντα τους και το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και τα δικαιώματα των Αλβανών που ζούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντμίτρι Μπουσάτι στις συζητήσεις με την Αθήνα περιλαμβάνεται και το Τσάμικο κάτι που η ελληνική πλευρά διαψεύδει, αλλά όχι με επίσημη ανακοίνωση.

Στη συνέντευξή του στα «Νέα», πάντως, ο Έντι Ράμα το φέρνει στο «φως», δηλώνοντας ότι οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί με δικαιώματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου