Ανάμεσα στους πιο αιμοσταγείς δολοφόνους στην ιστορία της ανθρωπότητας βρίσκεται κι ένας Αλβανός, σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Το άρθρο παρουσιάζει τη σχετική λίστα και στην περίοπτη 6η θέση με περίπου 2.000.000 θύματα βρίσκεται ο Ismail Enver Pasha, ο οποίος το 1915 ήταν Υπουργός Άμυνας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατηγορώντας τους Αρμένιους και γενικά τους Χριστιανούς για τις ήττες του στο μέτωπο του του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κατά των Ρώσων, σχεδίασε και διέταξε γενοκτονία που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 2.000.000 Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων χριστιανών.

Η γενοκτονία επιτελέσθηκε τόσο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου όσο και μετά από αυτόν και υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Άρχισε με τη σφαγή του αρτιμελούς ανδρικού πληθυσμού και την υποταγή κληρωτών σε καταναγκαστική εργασία και ακολουθούσε η απέλαση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων σε πορείες θανάτου που οδηγούσαν στην έρημο της Συρίας. Συνοδευόμενοι από στρατιωτικοί συνοδεία, οι απελαθέντες στερούνταν τροφής και νερού και αντιμετώπιζαν βιασμούς, σφαγές και ληστείες.

Ο εμπνευστής, σχεδιαστής και επιβλέπων της εφαρμογής της γενοκτονίας, Ismail Enver Pasha, ήταν γόνος πλούσιας αλβανικής οικογένειας που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη και υπηρέτησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία από υψηλόβαθμες θέσεις στον οθωμανικό στρατό και στην οθωμανική κυβέρνηση.

Το άρθρο: http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2091670/Hitler-Stalin-The-murderous-regimes-world.html

Ismail Enver Pasha: https://en.wikipedia.org/wiki/Enver_Pasha