Το χρονικό της κατεδάφισης του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες

Το χρονικό της κατεδάφισης του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες

Αυτό είναι το ακριβές χρονικό της κατεδάφισης του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες που βασίζετε σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και επισήμων εγγράφων.

Στις 16 και 17 Αυγούστου εμφανίζονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου εργάτες που καθαρίζουν το χώρο γύρω από το Ναό. Δηλώνουν ότι τους έστειλε το Δημαρχείο Χιμάρας.

Στις 18 Αυγούστου μαζί με τους εργάτες είναι και ένα συνεργείο που σκάβει στο χώρο γύρω από το Ναό.

Στις 19 Αυγούστου
Tο συνεργείο συνεχίζει τις εργασίες καθαρισμού και της εκσκαφές γύρω από το Ναό αλλά στις 13:00 εμφανίζετε ο Υπεύθυνος Πολεοδομίας του Δήμου Χιμάρας Αλέκο Ντεντέ μαζί με άλλους υπαλλήλους του δημαρχείου Χιμάρας.

Στις 20 Αυγούστου
Στις 8:00 το συνεργείο του Δήμου Χιμάρας εμφανίζεται ξανά στο Ναό.
Στις 10:00 στο Ναό εμφανίζονται ο Δημογέροντας Δρυμάδων Αλέκο Μάρκο, ο Κίτσο Αβερβακ και ο Νίκο Παναγιώτη από Γκιλεκάτες.
Στις 10:10 το συνεργείο, παρουσία του Δημογέροντα και των άλλων δύο, αρχίζουν να χτυπούν τους τοίχους της εκκλησίας στο πάνω μέρος που είναι πιο ευάλωτο λόγω της κατασκευής του από μπλόκια προκάτ.
Στις 11:00 το συνεργείο έχει μπει στο εσωτερικό της εκκλησίας και συνεχίζει το έργο της καταστροφής.
Στις 12:00 γίνονται αντιληπτοί από τους κατοίκους της γειτονιάς και αναγκάζονται να αποχωρήσουν.
Στις 12:30 πλήθος κόσμου και ο Ιερέας Ευθύμιος Μπιτζίλι φτάνουν στην εκκλησία και αντιλαμβάνονται το συμβάν.
Οι ζημιές είναι μεγάλες αλλά η πλάκα που σκεπάζει το Ναό είναι άθικτη.

Στις 21 Αυγούστου
Στις 11:00 το συνεργείο του Δήμου Χιμάρας εμφανίζεται στην αφύλακτη εκκλησία και καταφέρνει να σπάσει την πλάκα που σκεπάζει το Ναό.
Στις 11:10 ο Πατήρ Ευθύμιος προσπαθεί να τους σταματήσει αλλά αυτοί αποχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Προσπαθώντας να φύγουν οι εργάτες παραλίγο να παρασύρουν με το ΙΧ τους τον Πατήρ Ευθύμιο.
Η πλάκα που σκεπάζει το Ναό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Από αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι του χωριού φρουρούν την εκκλησία μέρα και νύχτα.

Στις 22 Αυγούστου οι κάτοικοι στις Δρυμάδες αποφασίζουν να αναστηλώσουν το Ναό και να επισκευάζουν τις ζημιές.

Στις 23 Αυγούστου αρχίζουν οι εργασίες επισκευής του Ναού οι οποίες τελειώνουν αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Στις 24 Αυγούστου
Η πολεοδομία Αυλώνας, το γνωστό ΙΝUK, παρέδωσε στον Πατήρ Ευθύμιο Μπιτζίλι την απόφαση του Δήμου Χιμάρας άρθ. 28 ημερομηνίας 19 Αυγούστου 2015 για την κατεδάφισης του Ναού.

Στις 25 Αυγούστου
11:00 Επιτροπή από την Μητρόπολη του Αργυροκάστρου συναντιέται με τον Δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο και λαμβάνει την υπόσχεση και την διαβεβαίωση ότι : Η κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες ΑΝΑΣΤΈΛΛΕΤΑΙ ώσπου η Μητρόπολη και το Δημαρχείο φτάσουν σε απο κοινού απόφαση για το μέλλον της αναστήλωσης του Ναού.
14:00 η Επιτροπή της Μητρόπολης Αργυροκάστρου ανακοινώνει στον λαό που φρουρούσε το Ναό την είδηση και τους ζητάει να απομακρυνθούν από το Ναό καθώς δεν υπάρχει πια κίνδυνος κατεδάφισης.

Από αυτή την στιγμή η εκκλησία είναι αφύλακτη.

Η επίθεση - 26 Αυγούστου
03:30 τα ξημερώματα, αστυνομικές δυνάμεις μπαίνουν στο χωριό Δρυμάδες.
Αποτελούνται από μια διμοιρία των ειδικών δυνάμεων καταστολής από Αυλώνα, μια ενισχυμένη μονάδα του INUK, μια κλούβα με αστυνομικούς από το αστυνομικό τμήμα Χιμάρας και 4 ΙΧ αυτοκίνητα με πολιτικές πινακίδες. Όλοι παρκάρουν σε χώρο στάθμευσης στα Αλώνια και κατευθύνονται πεζοί προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου που είναι αφύλακτος.
03:50 οι αστυνομικές δυνάμεις ελέγχουν τον χώρο στάθμευσης πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Τοποθετούν αστυνομικό οπλισμένο με καλάσνικοφ στον προαύλιο χώρο μπροστά στην είσοδο του Ιερού Ναό της Παναγίας. Δεύτερος αστυνομικός οπλισμένος με καλάσνικοφ τοποθετείτε στο χώρο στάθμισης πάνω (βόρια) από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
04:00 Αφού εξασφάλισε την περιοχή από τα Aλώνια μέχρι το Ναό του Αγίου Αθανασίου, η αστυνομία δίνει εντολή στο σκαπτικό μηχάνημα που βρίσκετε παρκαρισμένο στο βενζινάδικο Καστράτι Νότια του χωριού να κινηθεί προς το χωριό.
4:10 το μηχάνημα μπαίνει στο χωριό και οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.

Oι κάτοικοι κινούνται προς τον Ιερό Ναό από τα Αλώνια αλλά οι αστυνομία έχει αποκλείσει το δρόμο.

Στις 4:15 το σκαπτικό μηχάνημα φτάνει στο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και τοποθετείτε στο χώρο πίσω από τον Άγιο Δήμο της εκκλησίας.

Το σκαπτικό Μηχάνημα αρχίζει να χτυπάει τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι φτάνουν στο Ναό του Αγίου Αθανασίου από την Δυτική πλευρά της εκκλησίας κινούμενοι στο δρομάκι που περνάει από τον Άγιο Δημήτρη και Άγιο Μιχαήλ. Οι κάτοικοι αρχίζουν να χτυπάνε με πέτρες το σκαπτικό μηχάνημα προσπαθώντας να σπάσουν τα φώτα και να τυφλώσουν το μηχάνημα.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο πάνω μέρος της εκκλησίας αρχίζουν να πετάνε πέτρες προς τους κατοικούς.

Οι κάτοικοι κρύβονται πίσω από τον τοίχο περίφραξης της εκκλησίας και συνεχίζουν να πετάνε πέτρες και να βρίζουν τους αστυνομικούς και τις δυνάμεις κατεδάφισης του ΙΝUK.

Ο διοικητής του ΙΝUK δίνει την εντολή: «Vritini Greket e mutit! (Σκοτώστε τους κωλοέλληνες)».

Το μηχάνημα κινείται απειλητικά με προτεταμένο το σφυρί και πετάει τον τοίχο πίσω από τον οποίο κρύβονται οι Δρυμαδιώτες. Ο τοίχος πέφτει λίγο εκατοστά μακριά τους και από θαύμα δεν πλάκωσε κανέναν.

4:25 Το σκαπτικό μηχάνημα απομακρύνεται από το χώρο της καταστροφής.

4:30 Οι κάτοικοι μπαίνουν στα χαλάσματα της εκκλησίας και σκάβοντας με χέρια και με νύχια, ψάχνουν για της Εικόνες και τα Ιερά βιβλία που κείτονται κάτω από τα χαλάσματα.

Γύρω από την εκκλησία επικρατεί ησυχία, δεν μιλάει κανείς. Κοιτάνε γύρω τους σαν να μην πιστεύουν αυτό που έχει μόλις συμβεί.

Κάποιος αναρωτιέται: Λες να γύρισε πάλι ο Χότζας;

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου