Οι εθελοντές που φόρεσαν την ναζιστική στολή και πολέμησαν στο πλευρό των Waffen SS

Οι εθελοντές που φόρεσαν την ναζιστική στολή και πολέμησαν στο πλευρό των Waffen SS

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, τα δύο πιο διάσημα μέλη των Ένοπλών Ες Ες, δεν ήταν άριοι της γερμανικής φυλής, αλλά υπήκοοι του Βελγίου και της Δανίας.

Ο Βέλγος πρώην δημοσιογράφος και ιδρυτής φασιστικού κόμματος, Λέον Ντεγκρέλ, έφτιαξε τη λεγεώνα της Φλάνδρας, που ενσωματώθηκε στα Βάφεν Ες Ες στο ρωσικό μέτωπο.

Κέρδισε όλες τις προαγωγές από λοχαγό σε στρατηγό, για εξαιρετική ανδρεία. Συνεπλάκη σε 75 μάχες, σώμα με σώμα και πολλές φορές τραυματίστηκε.

Του απονεμήθηκαν οι μεγαλύτερες τιμές και παράσημα και ήταν από τους τελευταίους που πολέμησαν στο Ανατολικό μέτωπο.

Σύμφωνα με τον Ντρέγκελε, ο Χίτλερ του είχε πει ότι «αν είχα ένα γιο, θα ήθελα να σου μοιάζει».
Υποστήριζε μάλιστα, ότι η πολιτική και η δημοσιογραφική του δράση στο Βέλγιο, είχαν εμπνεύσει τον δημιουργό του Τεν – Τέν να σχεδιάσει τον ήρωα του ομώνυμου κόμικ.


Ο Περ Σόρενσεν.

Ο 27χρονος Δανός υπολοχαγός των Ες Ες, Περ Σόρενσεν, σταμάτησε κάποτε με λίγους άνδρες ένα πανίσχυρο τάγμα των Σοβιετικών, που συνοδευόταν από άρματα μάχης.

Από τότε, ο θρύλος του μεγάλωνε καθημερινά, καθώς από όπου περνούσε, σκορπούσε τον θάνατο και χάριζε νίκες στους ναζί.

Το 1945, ήταν από τους τελευταίους που υπερασπίστηκαν το Βερολίνο, πέφτοντας νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Παρά την πτώση της πόλης, οι συμπολεμιστές του σταμάτησαν τις μάχες για να το κηδέψουν με όλες τις στρατιωτικές τιμές που προβλεπόταν για έναν ήρωα.

Από την πρώτη στιγμή της θητείας του στα Ένοπλα Ες Ες, ήταν το παράδειγμα για όλους τους στρατιώτες.


Βόσνιοι μουσουλμάνοι στα Ες Ες.

Τι συνέβη όμως και ξαφνικά σταμάτησε να ισχύει ο εθνικισμός για την κατάταξη στην ελίτ του Χίτλερ;

Από το 1940, ο προσωπάρχης του Χίμλερ, Γκέτλεμπ Μπέργκερ, είχε εισηγηθεί ένα σχέδιο επιστράτευσης εθελοντών από τις κατακτημένες χώρες, που ήθελαν να πολεμήσουν στο πλευρό των ναζί.

Αρχικά, ο Χίτλερ είχε σοβαρές αμφιβολίες για το εγχείρημα, αλλά πείσθηκε από τον Χίμλερ, με το επιχείρημα της «συγγενικής φυλής».

Για την επίτευξη του στόχου του, ο Χίμλερ ζήτησε τη βοήθεια βιομηχάνων, επιχειρηματιών και αριστοκρατών, στους οποίους έδωσε υψηλές θέσεις στα Ες Ες.

Σε αντάλλαγμα, του έδιναν χρήματα για τις στρατολογήσεις και ο γερμανικός στρατός τους προμήθευε συνέχεια με «εργατικά χέρια» πρώην αιχμαλώτων.


Κοζάκοι στα Ες Ες.

Τον Ιούνιο του 1941, σχηματίστηκε η Μεραρχία Βίκινγκ, που αποτελούνταν από:
το Σύνταγμα Νορντ, στο οποίο μετείχαν Δανοί και Νορβηγοί φιλοναζί,
το Σύνταγμα Γουέστλαντ με Ολλανδούς και Φλαμανδούς
και το Σύνταγμα Γερμανία, που είχε μεταφερθεί από τη Μεραρχία του Ράιχ.
Επικεφαλής αξιωματικοί ήταν υψηλόβαθμα στελέχη των Ένοπλων Ες Ες.

Από τους πρώτους που φόρεσαν τη στολή των ναζί ήταν οι Φλαμανδοί, που κατετάγησαν εθελοντικά, για να πολεμήσουν τον μπολσεβικισμό και τους κομμουνιστές.

Με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή τον πόλεμο εναντίον του κομμουνισμού, κατετάγησαν σύντομα στα Ένοπλα Ες Ες , Κροάτες, Βόσνιοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Κοζάκοι, Βούλγαρο, Ινδοί, Ιταλοί, Ρουμάνοι, Ισπανοί, και άλλοι.

Για πολλούς από τους Σοβιετικούς, που έλαβαν μέρος, εκτιμάται ότι τα κίνητρά τους ήταν εθνικιστικά, καθώς πίστευαν ότι τασσόμενοι στα Ες Ες, θα βοηθούσαν στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας τους.


Ολλανδοί εθελοντές μαθαίνουν τον «βηματισμό της χήνας».

Οι Γερμανοί, για να διευκολύνουν την κατάσταση, ίδρυσαν, σε συνεργασία με γηγενείς φιλοναζί, «γραφεία στρατολόγησης» στις κατακτημένες χώρες.

Στην Αθήνα, το εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει η φιλοναζιστική οργάνωση ΕΣΠΟ, η οποία ανατινάχθηκε από τον αντιστασιακό Κώστα Περρίκο.

Οι εθελοντές ντύνονταν με τη στολή των Γερμανών, αλλά στο κεφάλι μπορούσαν να φορούν ότι ήθελαν.

Έτσι, οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας φορούσαν φέσια, οι Ινδοί τα τουρμπάνια τους, κοκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 500 χιλιάδες εθελοντές από όλον τον κόσμο, φόρεσαν τη ναζιστική στολή.

Ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν πιστά τους γερμανικούς στρατιωτικούς νόμους, ενώ τους περνούσαν από σύντομη εκπαίδευση, με πρακτική σε επιλεγμένα πεδία μάχης.


Γερμανοντυμένοι Λετονοί.

Το 1948, ο Ολλανδός ψυχολόγος Βαν Χέσελ, μελέτησε διεξοδικά τις περιπτώσεις 450 Ολλανδών, που κατετάγησαν στα Ες Ες και συνελήφθησαν ως συνεργάτες των ναζί.

Διάβασε επίσης όλες τις καταθέσεις τους.

Εκτός από τις ανακρίσεις και τις συνεντεύξεις μαζί τους, μίλησε με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Στην έκθεσή του, κατέληγε ότι η πλειοψηφία τους κατετάγησαν με κίνητρα την περιπέτεια, το καλύτερο φαγητό, που προσφερόταν στους επίλεκτους στρατιώτες, το πρεστίζ που έδινε η στολή των Ες Ες, από πλήξη, ή για να αποφύγουν καταδίκες που τους περίμεναν, καθώς αρκετοί ήταν ποινικοί εγκληματίες.

Ελάχιστοι είχαν ιδεολογικά ή πολιτικά κίνητρα.


Ινδοί εθελοντές, με τη στολή των Ες Ες και τουρμπάνια.

Η ειρωνεία ήταν ότι, το 1945 που δημιουργήθηκε η 38η Μεραρχία Nibelungen, με σπουδαστές της στρατιωτικής σχολής του BadToelz, αποτελούνταν σε μεγάλο ποσοστό από ξένους εθελοντές, παρά από Γερμανούς της άριας φυλής.

Η Μεραρχία δεν άργησε να μιμηθεί τα έργα των Ένοπλων Ες Ες.

Αν και δεν ήταν σπουδαίοι μαχητές, διέπραξαν πλήθος αγριοτήτων, καθώς αποδείχθηκαν «βασιλικότεροι του βασιλέως».


Αναλυτικός πίνακας με τους εθελοντές Ες Ες από κάθε κράτος.

Πηγή: Μηχανή του χρόνου

Κοπή πίτας της Επαρχίας Άνω Δρόπολης
Η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της SEECP στα Τίρανα
 
  1. Σχόλια (33)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (33)

This comment was minimized by the moderator on the site

Παντως οι αλβανοτσαμηδες ως κοινοτητα ηταν στη μεγαλη της πλειοψηφεια στενοι συνεργατες της δολοφονικης Γερμανικης μεραρχιας Εντελβαις η οποια κατεκαψε τη μιση Ηπειρο.
Κια η οποια φυσικα δεν κατεκαψε ουτε ενα απο τα 40 φευγα χωρια στα οποια κατοικουσανε Αλβανοι.
Και φυσικα ουτε πιαστηκεκ Ομηρος ουτε εκτελεστηκε κανενας Αλβανοτσαμης της Θεσπρωτιας.
Μονο Ηπειρωτες ειτε Γιαννιωτες ,Πωγωνιατες ,Κονιτσιωτες ,Αρτινοι και Πρεβεζανοι ελληνοφωνοι
ειτε Φαναριωτες και Θεσπρωτοι διγλωσσοι.

Τωρα σε οτι αφορα τον ναζισμο...
Οι ΣΣ και ο τροπος - ψυχροτητα - αγριαδα με την οποια πολεμαγανε-σκοτωνανε ανθρωπους σε καιρο πολεμου και ειρηνης [ αιχμαλωτους γυναικοπαιδακλπ] θυμιζει πολυ τα μπουμπουκια που εχουν εδω και λιγα χρονια αιματοκυλησει τη Μεση Ανατολη.Τριτον αρκετοι Σκιπεταροι του Κοσσοβου, της Τσαμεριας και της κεντρικης Αλβανιας αλλα και μερικων μεγαλων πολεων της σημερινης Αλβανιας εχουν σιγουρα και Τουρκους προγονους.
Ας μην ξεχναμε οτι στο Δυρραχιο το 1914 σηκωσανε σημαια ... Οθωμανικη

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Χριστός και η Παναγία! Αλβανός Τσάμης και μιλάει Ελληνικά, με επιχειρήματα και προσπαθώντας να κάνει κουβέντα. Και οι δικοί μας οι Ελληναράδες γαβγίζουν στα greeklish ξεφτιλίζοντας μας όλους.
Ρε παιδιά αμα δεν μπορείτε να κάνετε κουβέντα, απλά μην μιλάτε. Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο επιχείρημα σας να είναι ζήτω ο Ζέρβας. (παρεμπιπτόντως οι αναφορές σε στατιστηκά και την ιστορία των αλβανών επιγραμματικά χωρίς να τα στηρίζεις κάπως δεν είναι επιχείρημα).

This comment was minimized by the moderator on the site

Oi prosfyges apo tin Mikra Asia einai Ellines kai ypirxan ekei xiliades xronia, oi Tourkoi pigan ekei poly argotera, etsi den mporei na einai tourkosporoi se antithesi me esas pou irthate mazi me tous tourkous opos kai 60% tis albanias, kai min exontas mia patrida giati exete xasei tis rizes sas den kserete apo pou irthate telika, thelete na iothetisete mia nea patrida, tin albania....xarizma sas tourkosporoi genitsari. kamia sxesei omos den exete me tin Ipiro. Alithia pos tin glitoses apo ton ZERBA?!

This comment was minimized by the moderator on the site

Eisai baltos re katharma tou SHIK, giati i fara sou oi tsamides den itan mousoulmani kai synergates ton fasiston kai ton naziston??? O Megas ZERBAS iksere poly kala ti ekane. Giasou ZERBA patrioti. RROFTE NAPOLEON ZERBA, katharise ton topo apo ta sousalla.!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν μπορεί κάποιος να είναι πραγματικός μουσουλμάνος και να υποστηρίζει ταυτόχρονα την ναζιστική ιδεολογία και το κάθαρμα τον Χίτλερ. Το ένα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το άλλο.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη