Ο λόφος της Ακρόπολης, με τον επιβλητικό Παρθενώνα στην κορυφή του, είναι ένας από τους πιο επισκεπτόμενους προορισμούς στον κόσμο και ένα σύμβολο της γέννησης του Δυτικού Πολιτισμού. Ωστόσο, πριν την ανέγερση του Παρθενώνα για να τιμήσει την Αθηνά, τη θεά της σοφίας και προστάτιδα της πόλης, ποιο κτήριο υπήρχε στην ιερή αυτή κορυφή;
Πριν την κατασκευή του Παρθενώνα, στην Ακρόπολη της Αθήνας υπήρχε ένα παλάτι της Μυκηναϊκής περιόδου. Η Μυκηναϊκή Ελλάδα άνθησε κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1700-1100 π.Χ.), με την ακμή της να σημειώνεται από τον 15ο έως τον 13ο αιώνα π.Χ. Η πρωτεύουσα της Μυκηναϊκής πολιτείας ήταν η Μυκήνες, και η επιρροή της εκτεινόταν από την Πελοπόννησο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Η Μυκηναϊκή κοινωνία επηρεάστηκε από τον Μινωικό πολιτισμό και ανέπτυξε τη δική της πιο εξελιγμένη κοινωνικοπολιτική δομή. Η παρακμή της Μυκηναϊκής εποχής ξεκίνησε γύρω στο 1230 π.Χ., όταν πολλές πόλεις καταστράφηκαν και το κεντρικό σύστημα ελέγχου των ανακτόρων διαλύθηκε.
Ο λόφος της Ακρόπολης, ύψους 150 μέτρων, ήταν κατοικημένος από τη 3η χιλιετία π.Χ. και κατά τη διάρκεια της Υστερης Εποχής του Χαλκού οι Μυκηναίοι έχτισαν ένα παλάτι εκεί. Τα ευρήματα από ανασκαφές αποκαλύπτουν τμήματα τοίχων και άλλων αρχαιολογικών καταλοίπων. Αν και το ίδιο το παλάτι δεν διασώθηκε, μια μακρά τοιχοποιία μήκους 760 μέτρων προστατεύει την πόλη της Αθήνας και φτάνει μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Αργότερα, κατά τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο, οικοδομήθηκαν ναοί στην Ακρόπολη, μεταξύ των οποίων ο Ηκατόμπεδος, ένας ναός αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα. Ένας γραφικός παραστάτης, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δείχνει σχέδιο του ναού και αναφέρεται σε αυτόν με την επιγραφή "Ηκατόμπεδος". Η επιγραφή αυτή ενδέχεται να αποτελεί την πρώτη αναφορά στον ναό που αργότερα εξελίχθηκε στον Παρθενώνα.
Η καταστροφή της Αθήνας από τους Πέρσες το 480 π.Χ. καθυστέρησε την οικοδόμηση του Παρθενώνα που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς οι Αθηναίοι ανέλαβαν την ανοικοδόμηση της πόλης και των ιερών της. Μέχρι το 450 π.Χ., ο Περικλής ανέθεσε την ανοικοδόμηση της Ακρόπολης, χρησιμοποιώντας ακόμη και υλικά από τα κατεστραμμένα κτήρια, ενώ η ανακατασκευή του Παρθενώνα έγινε πάνω στα θεμέλια του προγενέστερου ναού.
Έτσι, ο Παρθενώνας που στεφανώνει σήμερα την Ακρόπολη είναι, ταυτόχρονα, αναγέννηση και συνέχεια της αρχαίας αυτής κληρονομιάς.
Σχόλια