Φρούριο 3.000 ετών που ανακαλύφθηκε στον Καύκασο αλλάζει την αρχαία ιστορία

Φρούριο 3.000 ετών που ανακαλύφθηκε στον Καύκασο αλλάζει την αρχαία ιστορία

Ερευνητές ανακάλυψαν νέες λεπτομέρειες για ένα φρούριο ηλικίας 3.000 ετών στα βουνά του Καυκάσου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία drones για να εξερευνήσουν την αρχαία εγκατάσταση. Η μελέτη, υπό την ηγεσία του Δρ. Nathaniel Erb-Satullo από το Πανεπιστήμιο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου, ρίχνει νέο φως στις πρώιμες κοινωνίες της περιοχής και στο πώς αναπτύχθηκαν.

Η τοποθεσία της έρευνας, η Dmanisis Gora, είναι ένας οχυρωμένος οικισμός που χρονολογείται μεταξύ 1500 και 500 π.Χ. Βρίσκεται σε μια διασταύρωση που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία, καθιστώντας τον Καύκασο εδώ και αιώνες ένα πολιτισμικό κέντρο. Οι αρχικές ανασκαφές αποκάλυψαν μια οχυρωμένη περιοχή, αλλά σύντομα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χώρος ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχαν αρχικά εκτιμήσει.

Για να επεκτείνουν την εικόνα, χρησιμοποίησαν τεχνολογία drone. Μια επίσκεψη στην περιοχή το φθινόπωρο, μετά την ξήρανση των χόρτων του καλοκαιριού, αποκάλυψε επιπλέον τείχη και κτίρια σε μια εκτεταμένη περιοχή έξω από το εσωτερικό του φρουρίου. Το μέγεθος του οικισμού ήταν τέτοιο που καθιστούσε δύσκολη την εκτίμηση του από το έδαφος, κάτι που οδήγησε στη χρήση χαρτογράφησης με drones για να αποτυπωθεί μια συνολική εικόνα.

Η ομάδα του Δρ. Erb-Satullo χρησιμοποίησε ένα drone DJI Phantom 4 RTK, το οποίο παρήγαγε σχεδόν 11.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης. Μέσω προηγμένου λογισμικού, οι εικόνες συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν λεπτομερή ψηφιακά μοντέλα υψομέτρου και αεροφωτογραφίες, επιτρέποντας στους ερευνητές να χαρτογραφήσουν λεπτομέρειες του χώρου. Η έρευνα έδειξε ότι ο οικισμός ήταν πάνω από 40 φορές μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύονταν αρχικά, με έναν αμυντικό τοίχο μήκους 1 χιλιομέτρου που προστάτευε την εξωτερική περιοχή του.

Η χρήση drones επιτρέπει μια καλύτερη κατανόηση της σημασίας της τοποθεσίας και την τεκμηρίωσή της με τρόπο που δεν θα ήταν δυνατόν με παραδοσιακές μεθόδους, δήλωσε ο Δρ. Erb-Satullo.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς εξελίχθηκε το τοπίο, οι ερευνητές συνέκριναν τις εικόνες του drone με δορυφορικές φωτογραφίες από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίες αποχαρακτηρίστηκαν το 2013. Αυτή η σύγκριση βοήθησε να εντοπιστούν αρχαία χαρακτηριστικά και να διακριθούν από τα πιο πρόσφατα, ενώ ανέδειξε και περιοχές που υπέστησαν ζημιές λόγω της σύγχρονης γεωργίας.

Το λογισμικό Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) χρησιμοποιήθηκε για να αναλύσει τα δεδομένα και να αποκαλύψει τα μοτίβα στον σχεδιασμό του οικισμού και τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Dmanisis Gora επεκτάθηκε λόγω αλληλεπιδράσεων με κινητές ποιμενικές ομάδες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι εξωτερικές περιοχές του οικισμού ενδέχεται να μεγάλωναν και να συρρικνώνονταν με τις εποχές, αντανακλώντας τις κινήσεις των ανθρώπων και των ζώων.

Οι συνεχείς ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα, όπως θραύσματα αγγείων και οστά ζώων, προσφέροντας μια εικόνα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που έχτισαν το φρούριο. Αυτά τα ευρήματα βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν τις γεωργικές πρακτικές, τους πληθυσμιακούς δείκτες και τις κοινωνίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.

Η Dmanisis Gora, ένα μεγάλο φρούριο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στα βουνά του Καυκάσου, αποκαλύφθηκε μέσω χαρτογράφησης με drones. Παρόλο που δεν πρόκειται για Κέλτες, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στην περιοχή αυτή. Με την περιοχή να έχει χαρτογραφηθεί εκτενώς, οι μελλοντικές μελέτες σκοπεύουν να εξετάσουν θέματα όπως η πυκνότητα του πληθυσμού, οι κινήσεις των ζώων και το πώς οι αρχαίες κοινότητες προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον τους. Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Antiquity.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια