Επιγραφές που δημιουργήθηκαν από κρατούμενο σε αρχαία ρωμαϊκή φυλακή στην Κόρινθο αποκαλύπτουν ένα μήνυμα για τους δεσμοφύλακες, όπως μετέφερε πρόσφατα ο αρχαιολόγος Matthew Larsen. Τα χαραγμένα κείμενα, γραμμένα στα ελληνικά, περιλαμβάνουν προσευχές και κατάρες, με χαρακτηριστική φράση: «Κύριε, κάνε τους να πεθάνουν φριχτά.»
Ο Larsen, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ερείπια χρονολογούνται πριν από 1.600 χρόνια και ταυτοποιούνται ως φυλακή. Συγκρίνοντας αρχαιολογικές αναφορές και εξετάζοντας τα γκράφιτι στο δάπεδο, διαπίστωσε ότι οι πλάκες δεν είχαν μετακινηθεί, γεγονός που αποδεικνύει πως τα μηνύματα χαράχτηκαν επί τόπου, όταν ο χώρος λειτουργούσε ως χώρος κράτησης.
Ο χώρος, που πρωτοανακαλύφθηκε το 1901, περιλάμβανε αγγεία, λυχνάρια και ένα μικρό λουτρό, πιθανόν στους χώρους των δεσμοφυλάκων. Οι χαραγμένες φράσεις μαρτυρούν την απελπισία των κρατουμένων. Μια επιγραφή γράφει: «Κύριε, μη δείξεις έλεος σε αυτόν που μας έριξε εδώ.» Άλλη αναφέρει: «Θεοτόκε, εκδικήσου τον Μαρίνο που μας κράτησε εδώ και μας έκανε να περάσουμε τον χειμώνα.»
Οι συνθήκες κράτησης φαίνονται ιδιαίτερα σκληρές, με τους κρατουμένους να ζουν σε σκοτεινά και ψυχρά κελιά, χωρίς δυνατότητα ακρόασης. Ο Larsen σημειώνει ότι η ρωμαϊκή κυριαρχία στην Κόρινθο, ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση της πόλης το 146 π.Χ., όξυνε την εχθρότητα μεταξύ Ελλήνων και Ρωμαίων.
Ωστόσο, μερικά γκράφιτι δείχνουν προσπάθειες των κρατουμένων να βρουν κάποια ανακούφιση. Μια επιγραφή επαινεί «την τύχη των όμορφων κοριτσιών που αγαπούν τους ανύπαντρους άνδρες», ενώ σε άλλα σημεία βρέθηκαν χαραγμένες επιτραπέζιες επιφάνειες για παιχνίδια.
Η φυλακή αυτή ανήκει σε μια εποχή όπου η Ρώμη είχε τον έλεγχο της Κορίνθου, αλλά η ιδέα της φυλάκισης ως τιμωρία δεν ήταν διαδεδομένη. Στην αρχαία Ελλάδα, οι ποινές περιλάμβαναν συνήθως πρόστιμα, εξορία ή εκτέλεση, παρά εγκλεισμό.
Σχόλια