Στην πόλη του Πλόβντιβ στη Βουλγαρία, ανακαλύφθηκε πρόσφατα μια εντυπωσιακή κεφαλή από μεγαλύτερο άγαλμα της αρχαίας ελληνικής θεάς Τύχης. Η μαρμάρινη κεφαλή βρέθηκε μέσα στη Βασιλική του Επισκόπου κατά τη διάρκεια ανασκαφών, με επικεφαλής τον Βούλγαρο αρχαιολόγο Λιουμπομίρ Μερτζάνοφ.
Η εύρεση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση των μυστικών της αρχαίας πόλης Φιλιππούπολης, όπως ονομαζόταν το Πλόβντιβ κατά την ελληνική αρχαιότητα. Η κεφαλή, που χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., κοσμείται με ένα εξαιρετικό corona murali, δηλαδή ένα στεφάνι που αναπαριστά τείχη με πύργους, συμβολίζοντας τη θεά να φέρει την πόλη στο κεφάλι της.
Η κεφαλή, φτιαγμένη από υψηλής ποιότητας μάρμαρο, περιλαμβάνει εντυπωσιακές λεπτομέρειες, όπως καρδιόσχημες ίριδες. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ανήκε σε άγαλμα ύψους περίπου 2,5 μέτρων, το οποίο πιθανότατα στεκόταν σε ένα παλαιότερο ιερό που βρίσκεται κάτω από τη χριστιανική βασιλική.
Δεν είναι σπάνιο να κατασκευάζονται εκκλησίες πάνω από παλαιότερους παγανιστικούς ναούς, ενώ η κεφαλή ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό ή να τοποθετήθηκε στρατηγικά για συμβολικούς λόγους. Η ομάδα των ανασκαφών ελπίζει να λάβει άδεια για την ανύψωση των ψηφιδωτών της βασιλικής, ώστε να ερευνήσει το υπόγειο ιερό και ίσως να βρει τα υπόλοιπα τμήματα του αγάλματος.
Η Τύχη είτε καλή είτε κακή, και είχε εξέχουσα θέση στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι απέδιδαν σε αυτήν κάθε απρόβλεπτο γεγονός. Παρότι δεν συγκαταλεγόταν στους Δώδεκα Ολύμπιους, οι ικανότητές της ξεπερνούσαν τις δικές τους. Η θεά συνδεόταν συχνά με την αντιπαλότητα προς τη Νέμεση, ενώ η επιρροή της ήταν τέτοια που επηρέαζε ακόμη και τις ζωές των θεών.
Οι Ρωμαίοι, επηρεασμένοι από τους Αρχαίους Έλληνες, υιοθέτησαν τη θεά και την ονόμασαν Φορτούνα, από την οποία προέρχεται η αγγλική λέξη fortune. Το νέο εύρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αρχαιολογική κοινότητα και, μετά την ανάλυση και αποκατάστασή του, αναμένεται να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πλόβντιβ.
Σχόλια