Το εκπληκτικό άγαλμα του Ηρακλή που ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Το εκπληκτικό άγαλμα του Ηρακλή που ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Στους Φίλιππους, αρχαία πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας, στη σημερινή Καβάλα, ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ένα εντυπωσιακό άγαλμα του Ηρακλή που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο.

Μαζί με το άγαλμα βρέθηκε και μια πλούσια διακοσμημένη κατασκευή, πιθανότατα μια κρήνη. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στη βορειοανατολική πλευρά ενός από τους κεντρικούς δρόμους της αρχαίας πόλης. Στο σημείο όπου ο δρόμος αυτός συναντά έναν άλλο σημαντικό οδικό άξονα, υπήρχε μια πλατεία, όπου δεσπόζει ένα περίτεχνα διακοσμημένο κτίριο, πιθανώς κρήνη. Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκαν μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της κατασκευής.

Το άγαλμα, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, χρονολογείται περίπου στον 2ο αιώνα μ.Χ. και παρουσιάζει τον Ηρακλή νεαρό και γυμνό. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ταυτότητάς του είναι ένα σπασμένο ρόπαλο και το δέρμα λιονταριού που κρέμεται από το αριστερό του χέρι. Επιπλέον, φέρει στεφάνι από φύλλα αμπελιού που συγκρατείται με κορδέλα, τα άκρα της οποίας ακουμπούν στους ώμους του.

Πηγή εικόνας: Υπουργείο Πολιτισμού

Το άγαλμα αποτελούσε διακοσμητικό στοιχείο του κτιρίου και εκτιμάται πως εντάσσεται στη διακόσμηση της περιοχής κατά τη Βυζαντινή περίοδο (8ος-9ος αιώνας μ.Χ.). Σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες από την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πολλά αγάλματα από την κλασική και ρωμαϊκή περίοδο χρησιμοποιούνταν στη διακόσμηση δημόσιων χώρων μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.

Οι Φίλιπποι ιδρύθηκαν το 356 π.Χ. από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, στη θέση της αποικίας των Θασίων, Κρηνίδες, κοντά στον Θρακικό κόλπο.

Εγκαταλείφθηκαν τον 14ο αιώνα μετά την οθωμανική κατάκτηση. Σήμερα, τα ερείπια των Φιλίππων αποτελούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1914, αλλά διακόπηκαν λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ 1920 και 1937, ανακαλύφθηκαν το ελληνιστικό θέατρο, η αγορά, τα λουτρά και τα τείχη της πόλης. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Έλληνες αρχαιολόγοι συνέχισαν τις ανασκαφές, αποκαλύπτοντας πλήθος δημόσιων κτιρίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Ταδοπουλος
20/11/24, 10:14

Όπου να σκάψεις στην Ελλάδα αλλά και στην Μ.Ασια αλλά στην γύρω Μεσόγειο βρίσκεις υπέροχα μνημεία Ελληνικού πολιτισμού…τα οποία και έχουν τροφοδοτήσει όλα τα μουσεία του δυτικού κοσμου

Όπου να σκάψεις στην Ελλάδα αλλά και στην Μ.Ασια αλλά στην γύρω Μεσόγειο βρίσκεις υπέροχα μνημεία Ελληνικού πολιτισμού…τα οποία και έχουν τροφοδοτήσει όλα τα μουσεία του δυτικού κοσμου