Συμμετείχαν Αφρικανοί στον Τρωικό Πόλεμο;

Συμμετείχαν Αφρικανοί στον Τρωικό Πόλεμο;

Ο Μέμνων, βασιλιάς των Αιθιόπων, είναι γνωστός ήρωας από τους θρύλους του Τρωικού Πολέμου. Σήμερα πολλοί τον θεωρούν ως αφρικανό βασιλιά που έλαβε μέρος στον πόλεμο, όμως η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Τα στοιχεία αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το αν ο Μέμνων προερχόταν από την Αφρική ή από κάπου αλλού.

Τα αρχαία ελληνικά κείμενα διακρίνουν δύο διαφορετικές ομάδες Αιθιόπων: τους Αιθίοπες της Αφρικής και τους Αιθίοπες της ανατολής. Για παράδειγμα, ο Ηρόδοτος αναφέρει στην περιγραφή του στρατού του Ξέρξη δύο ομάδες Αιθιόπων, μία από την Αφρική και μία από την Ασία. Αυτή η διάκριση θέτει το ερώτημα αν ο Μέμνων ηγήθηκε Αιθιόπων από την Αφρική ή από την ανατολή.

Τα πρώτα στοιχεία για την καταγωγή του Μέμνονα εμφανίζονται τον 7ο αιώνα π.Χ., όπου αναφέρεται ο πατέρας του, Τιθωνός. Σύμφωνα με έναν ομηρικό ύμνο, ο Τιθωνός, σύζυγος της θεάς Ηούς (της θεάς της αυγής), ζούσε μαζί της στην ανατολή, «στις άκρες της γης». Αυτό το στοιχείο ενισχύει την ιδέα ότι ο Μέμνων θεωρούνταν ηγέτης Αιθιόπων από την ανατολή, όχι από την Αφρική.

Μια από τις πρώτες αναφορές στον Μέμνονα, από τον Ηρόδοτο, συνδέει την πόλη της Σούσας (σημερινό Ιράν) με τον Μέμνονα. Λίγο αργότερα, ο Κτησίας περιγράφει τον Μέμνονα ως γιο του Τιθωνού, ο οποίος βασίλευε στην Περσία και συνεργαζόταν με τον βασιλιά των Ασσυρίων. Ο Μέμνων, σύμφωνα με τον Κτησία, είχε χτίσει ανάκτορο στη Σούσα και ηγείτο στρατού Αιθιόπων και «Σουσιανών», δηλαδή ανθρώπων από τη Σούσα.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ισχυρή βάση για να υποστηριχθεί πως οι Αφρικανοί συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο μέσω του Μέμνονα. Ο Μέμνων φαίνεται πως ηγείτο στρατού Αιθιόπων από την Ασία, πιθανώς προς την κατεύθυνση της Ινδίας, και όχι από την Αφρική. Τα κείμενα συνδέουν τον Μέμνονα στενά με την πόλη της Σούσας, ενισχύοντας την άποψη ότι ο ίδιος και ο στρατός του ήταν ανατολικής προέλευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια