Γιατί η Αφροδίτη της Μήλου βρέθηκε χωρίς χέρια;

Γιατί η Αφροδίτη της Μήλου βρέθηκε χωρίς χέρια;

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα διασημότερα αγάλματα της Αρχαίας Ελλάδας. Ξεχωρίζει αμέσως λόγω των χαμένων χεριών της, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας της τέχνης. Το άγαλμα, φτιαγμένο από δύο κομμάτια λευκού μαρμάρου, έχει ύψος 2,04 μέτρα, μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος, και θεωρείται ότι απεικονίζει τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, την Αφροδίτη. Ο δημιουργός της παραμένει άγνωστος, αλλά κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι μπορεί να είναι έργο του Αλέξανδρου από την Αντιόχεια.

Η Αφροδίτη της Μήλου μαγνητίζει διαχρονικά την προσοχή με την αριστοτεχνική της κατασκευή και τη γοητεία που αποπνέει, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στα πιο διάσημα αγάλματα της ελληνιστικής περιόδου. Η λεπτομέρεια της είναι εντυπωσιακή και συμβολίζει την ιδανική γυναικεία ομορφιά.

Η ανακάλυψη του αγάλματος έγινε τυχαία στις 8 Απριλίου 1820, όταν ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς βρήκε το άγαλμα μισοθαμμένο σε δύο κομμάτια στη Μήλο. Χωρίς να μπορεί να μετακινήσει το βαρύ άγαλμα μόνος του, δέχθηκε βοήθεια από τον Γάλλο αξιωματικό Ολιβιέ Βουτιέ, ο οποίος συνειδητοποίησε αμέσως τη σπουδαιότητα του ευρήματος. Η Γαλλία άρχισε διαπραγματεύσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία που τότε έλεγχε το νησί, καταφέρνοντας να αποκτήσει το ανεκτίμητο αυτό κομμάτι τέχνης.

Η έλλειψη των χεριών της Αφροδίτης παραμένει ανεξιχνίαστο μυστήριο, με διάφορες θεωρίες να έχουν προταθεί. Μια δημοφιλής θεωρία λέει ότι τα χέρια έσπασαν κατά την απόσπαση του αγάλματος από τη Μήλο. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι τα χέρια ήταν ήδη χαμένα όταν βρέθηκε το άγαλμα. Μια άλλη θεωρία από το 1965 υποστηρίζει ότι τα χέρια της Αφροδίτης είναι θαμμένα και το σημείο είναι γνωστό μόνο σε μερικές τουρκικές οικογένειες που φυλούν το μυστικό.

Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να φανταστούν την αρχική στάση των χεριών της. Κάποιοι πιστεύουν ότι το δεξί χέρι της κρατούσε το χιτώνα, ενώ το αριστερό ίσως να κρατούσε το μήλο του Πάρι, προσφορά για την πιο όμορφη θεά. Άλλες υποθέσεις αναφέρουν ότι η Αφροδίτη μπορεί να στηριζόταν σε κίονα ή να κρατούσε στέμμα, καθρέφτη ή ασπίδα. Άλλοι θεωρούν ότι το άγαλμα μπορεί να απεικόνιζε τη θεά Αμφιτρίτη, η οποία λατρευόταν στη Μήλο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια