Ημερολόγιο οπλαρχηγού Γαλερού 5 Νοεμβρίου 1912: Τα ξημερώματα αποβιβαστήκαμε στη θέση Σπήλια υπό ραγδαία βροχήν...

Ημερολόγιο οπλαρχηγού Γαλερού 5 Νοεμβρίου 1912: Τα ξημερώματα αποβιβαστήκαμε στη θέση Σπήλια υπό ραγδαία βροχήν...

Το βράδυ 4ης Νοέμβρη μέρα Κυριακή, παρευρέθημεν στη λιτανεία λειψάνων Αγίου Σπυρίδωνος (Κέρκυρα) όπου τοποθετήθην με Πολυξίγγη και επισήμους. Τιμητικά προσκύνησα σώμα Αγίου και τα άνθη ρόδων που έλαβα τα φυλάω για να τα στείλω στους γονείς μου. Μετά τη λειτουργία καθήσαμε μετά του δημάρχου στο καφενείο του ξενοδοχείου ενώπιον της ωραίας πλατείας και του παλαιού φρουρίου της πόλης. Μετά τηλεγραφήσαμε προς Βενιζέλο και Σαπουτζάκη παρακαλούντες να περάσουμε στην Ήπειρο.

Ανήμερα της 5η Νοεμβρίου 1912 και ενώ δόθηκε η άδεια του Βενιζέλου

Ο οπλαρχηγός, Στυλιανός Γαλερός εκ Ρεθύμνου Στις 2πμ φεύγουμε απο Κέρκυρα με τους ατμομυοδρόμονες Αχελώο, Αλφειό και Πηνειό, 200 άνδρες και ως οπλαρχηγοί οι Γαλερός, Πολυξίγγης, Παπαγιαννάκης και Τζουλιάκης.

Τα ξημερώματα αποβιβαστήκαμε στη θέση Σπήλια υπό ραγδαία βροχήν. Πρώτοι πατήσαμε εγω ως Σ.Α. Γαλερός με οπλίτες μου. Δυο σώματα δικό μου και Παπαγιαννάκη, πεζοναύτες και ανθυπομοίραρχος Χωροφυλακής ανηφορήσαμε στη Χιμάρα.

Παρεδώθησαν 33 Οθωμανοί με οπλισμό τους Μάουζερ και Μαρτίνι. Καταλάβαμε το τηλεγραφείο και οπλίτες μου, ανεκάλυψαν σε χριστιανικάς οικείας Καδή, υπαλλήλους εισαγγελίας και άλλους και τους παρέδωσαν σε εμένα και τον κ. Σπυρομήλιον.

Ο οπλαρχηγός, Ιωάννης Πολυξίγκης Κατόπιν εψάλη δοξολογία στο ναο των Αγίων Πάντων, στην οποία έλαβα μέρος ως δεξιός ψάλτης επιστάσας και τα συγχαρητήρια του Σπυρομήλιου.

Τους αιχμαλώτους τους παρέδωσα στον κυβερνήτη του Αχελώου. Με τους άλλους αρχηγούς μείναμε το βράδυ στην οικείαν Ιωάννου Σπυρομήλιου οδηγού του Αρχηγού μας Ταγματάρχου Σπυρομήλιου. Μας περιποιήθη εξαίρετα όπως και τους άνδρας μας οι Χιμαργιώται προσφέροντες απο δύο ψητά αρνιά σε κάθε σώμα.

Συνεργάτες μας στην κατάληψιν της Χιμάρας είναι οι Ιωάννης Γκισερλής ανθυπομοίραρχος και Ιωάννης Μαρκόπουλος Ενωμωτάρχης.

Απ' το ημερολόγιο
του Καπετάν Στυλιανού Γαλερού
Απόσπασμα απ' το υπό έκδοσιν βιβλίο
για τη δράση του σώματος του Στυλιανού Γαλερού
στη Χειμάρρα το 1912-13

Φωτογραφίες: Επάνω δεξιά ο οπλαρχηγός Στυλιανός Γαλερός
κάτω αριστερά ο οπλαρχηγός Ιωάννης Πολυξίγκης και οι δυο τους απ' την Κρήτη

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου