Η Αλβανία κινδυνεύει με μήνυση για την απέλαση του Τούρκου Ολούρ

Η Αλβανία κινδυνεύει με μήνυση για την απέλαση του Τούρκου Ολούρ

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Αλβανία απέλασε τον Αχμέτ Εμρέ Ολούρ, έναν Τούρκο υπήκοο, γνωστό ως εκπρόσωπο του Σεντάτ Πεκέρ, ενός μαφιόζου που έγινε διάσημος μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο κατηγορώντας ανώτερα στελέχη του κόμματος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ολούρ έλαβε απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο των Τιράνων, μέσω μιας διαδικασίας που το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί «φυσιολογική».

«Επέλεξε με τη θέλησή του να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του», ανέφερε στο BIRN το υπουργείο Εσωτερικών σε γραπτή απάντηση.

Όμως οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών αντιτίθενται ως αβάσιμοι από τους δικηγόρους του Olur, οι οποίοι προειδοποιούν για μήνυση κατά της Αλβανίας για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων στην απέλαση του Τούρκου πολίτη, ανεξάρτητα από το αίτημά του για άσυλο.

«Μόλις προσγειώθηκε, ζήτησε άσυλο», είπε ο δικηγόρος του Olur, Arben Llangozi, αναφερόμενος στον πελάτη του. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έφυγε πρόθυμα. Ήξερε πού πήγαινε, ήξερε ότι θα πήγαινε φυλακή», πρόσθεσε.

Ο ισχυρισμός του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση και με την επίσημη θέση της Τουρκίας για τις συνθήκες κράτησης και απέλασης του Αχμέτ Εμρέ Ολούρ από την Αλβανία. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής αστυνομίας, η απέλαση του Olur αρνήθηκε από τη Σερβία, αλλά έγινε αποδεκτή από την Αλβανία μετά από συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Αφού παραδόθηκε στην Τουρκία, ο Olur οδηγήθηκε αμέσως στη φυλακή με τις κατηγορίες της «απειλής», «εξύμνηση εγκλήματος και εγκληματίας», «εξύβριση», «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» καθώς και «εξύβριση μέσω γραπτών μηνυμάτων και προσωπικών μηνυμάτων».

Ο υπουργός Εσωτερικών Bledi Çuçi δεν απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με το εάν είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και αν είχε προσωπικά εμπλοκή στην απέλαση του Olur.

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, η Τουρκία πίεσε τις βαλκανικές χώρες να εκδώσουν τους επικριτές του Ερντογάν, αλλά οι περισσότεροι αντιστάθηκαν στην πίεση.

Ωστόσο, η Αλβανία έχει παραδώσει με αμφιλεγόμενο τρόπο Τούρκους πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι ότι συνδέονται με το κίνημα των Γκιουλενιστών του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Την 1η Ιανουαρίου 2020, η Αλβανία απέλασε τον δάσκαλο Harun Çelik, παρά τις εκκλήσεις του τελευταίου για άσυλο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου