Κομφούζιο προκαλεί η μη ξεκάθαρη στάση της αλβανικής κυβέρνησης για την ανατίμηση του ρεύματος

Κομφούζιο προκαλεί η μη ξεκάθαρη στάση της αλβανικής κυβέρνησης για την ανατίμηση του ρεύματος

Σύγχυση έχει προκαλέσει τους Αλβανούς πολίτες η κατάσταση με την ανατίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν δέκα μέρες ανακοινώθηκε ως μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης από την αλβανική κυβέρνηση, ότι θα πληγούν από την ακρίβεια του ρεύματος μόνο όσοι ξοδεύουν πάνω από 800 kWh. Την Παρασκευή όμως, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πλαφόν των 800 kWh δεν θα εφαρμοστεί για την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έγινε αντιληπτό σαν να είχε αναιρεθεί οριστικά η απόφαση. Η διευκρίνιση ήρθε μόνο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται ότι οι τιμές θα αναθεωρούνται κάθε μήνα με βάση την κατάσταση.

«Οι τιμές που ορίζει η ERE παραμένουν σε ισχύ για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022. Στην ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρισκόμαστε, η αναθεώρηση των τιμών θα είναι περιοδική.

Εάν λοιπόν ο Πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας ανακοινώσει τα μεταβαλλόμενα κόστη της τιμής αγοράς ενέργειας, τότε θα αντικατοπτρίζονται και από την ERE. Για παράδειγμα, εάν για τον μήνα Οκτώβριο η FSHU sh.a παρέχει ενέργεια από την KESH sh.a στην τιμή των 2,6 Lek/kWh, η τιμή της ενέργειας για τον οικογενειακό καταναλωτή θα παραμείνει 9,5 Lek/kWh» - αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΡΕ.

Τι θα εφαρμοστεί και τι όχι παραμένει άγνωστο. Τα σκαμπανεβάσματα για την ανατίμηση του ρεύματος μόνο σιγουριά δεν εμπνέουν για τον τρόπο που θα διαχειριστεί η αλβανική κυβέρνηση τον δύσκολο αυτό χειμώνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου