Το 74% των αλβανικών επιχειρήσεων σχεδιάζει να προσλάβει ξένους υπαλλήλους

Το 74% των αλβανικών επιχειρήσεων σχεδιάζει να προσλάβει ξένους υπαλλήλους

Οι αλβανικές επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να προσλάβουν άτομα από το εξωτερικό σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σκόπια και Βοσνία). Το Balkan Barometer 2022 στην έρευνα με επιχειρήσεις της περιοχής διαπίστωσε ότι οι αλβανικές εταιρείες είχαν το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων για την πρόσληψη ξένων υπαλλήλων.

Στην ερώτηση «Πόσες πιθανότητες έχετε να προσλάβετε άτομα από το εξωτερικό», το 74% των αλβανικών εταιρειών απάντησε «ναι», ενώ κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την περιοχή, το 47% των εταιρειών ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να προσλάβει ξένους.

Τα Βαλκάνια, αλλά κυρίως η Αλβανία, βιώνουν έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω των ελλείψεων που δημιουργεί η μετανάστευση των νέων. Η έρευνα του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας για λογαριασμό του Balkan Barometer 2022 έδειξε ότι οι αλβανικές εταιρείες είναι πιο διατεθειμένες να προσλαμβάνουν ξένους. Η τάση για πρόσληψη αλλοδαπών στην Αλβανία σημείωσε ισχυρή αύξηση στο βαρόμετρο του 2022, αφού πριν από ένα χρόνο μόνο το 32% των αλβανικών επιχειρήσεων ήταν πιθανό ή πολύ πιθανό να προσλάβουν αλλοδαπούς.

Η τάση αυτή αυξάνεται, λόγω του γεγονότος ότι η Αλβανία έχει τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα επίσημα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι το 2021 η καθαρή μετανάστευση έφτασε τις 32 χιλιάδες άτομα. Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία (80%) είναι κάτω των 34 ετών. Από την άλλη, η ζήτηση για εργαζομένους σε ορισμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η κλωστοϋφαντουργία αυξάνεται ραγδαία, λόγω της επέκτασής τους.

Οι εταιρείες σε όλες τους τομείς υποφέρουν από ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Για τους περισσότερους από αυτούς, η εύρεση εργαζομένων έχει γίνει το κύριο μέλημα, σε αντίθεση με πριν από μια δεκαετία, όταν το εργατικό δυναμικό δεν ήταν μια τέτοια ανησυχία. Το 2021, η ανεργία έφτασε κατά μέσο όρο στο 16%. Η ανεργία από τη μια και η ζήτηση για εργαζόμενους από την άλλη υποδηλώνουν έλλειψη οράματος για ενσωμάτωση των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

Τα αιτήματα απασχόλησης από επιχειρήσεις είναι συνήθως για θέσεις χωρίς προσόντα, ειδικά στην Αλβανία, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν σε μεγάλο βαθμό προσόντα. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συστήσει στην Αλβανία να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο από χειρωνακτική εργασία σε εργασία τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου