Η φυλή Kalash των Ιμαλαΐων που υποστηρίζει πως είναι απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου

Η φυλή Kalash των Ιμαλαΐων που υποστηρίζει πως είναι απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου

Οι άνθρωποι της φυλής Kalash, που ζουν στην περιοχή Chitral του Πακιστάν, πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν από περίπου 23 αιώνες. Αριθμώντας μόνο περίπου 4.000, ο μοναδικός πολιτισμός τους κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Οι Καλάς είναι μια μικρή εθνοτική και θρησκευτική κοινότητα με πολλά χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν από τον γύρω πληθυσμό. Πολλοί από τους Καλάς είναι ανοιχτόχρωμοι και μπλε ή πράσινα μάτια, και αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν στον πανάρχαιο μύθο ότι είναι πράγματι απόγονοι Ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν με τον Μέγα Αλέξανδρο στο Πακιστάν γύρω στο 300 π.Χ.

Περιτριγυρισμένοι από μουσουλμανικές κοινότητες, οι Καλάς διατήρησαν ωστόσο τα αρχαία έθιμα και πρακτικές τους. Είναι πολυθεϊστές που λατρεύουν πολλούς θεούς, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, και η φύση παίζει σημαντικό και πνευματικό ρόλο στην καθημερινότητά τους.

Ως μέρος της θρησκευτικής τους παράδοσης, προσφέρουν θυσίες ζώων και διοργανώνονται πανηγύρια για να ευχαριστήσουν τους άφθονους πόρους των τριών κοιλάδων τους.

Ο πολυθεϊσμός, η μυθολογία και η λαογραφία τους έχουν συγκριθεί με αυτόν των αρχαίων Ελλήνων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κοντά στις ινδοϊρανικές παραδόσεις.

Οι Καλάς γιορτάζουν τρία πανηγύρια σε ένα χρόνο και έχουν γίνει τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι Καλάς πίνουν σπιτικό κρασί και χορεύουν υπό τον ήχο των τυμπάνων — δραστηριότητες που απαγορεύονται αυστηρά στους μουσουλμάνους.

Επίσης, σε αντίθεση με τις μουσουλμάνες γυναίκες, οι γυναίκες Καλάς όχι μόνο επιτρέπεται να επιλέγουν τους συζύγους τους, αλλά μπορούν επίσης να τους χωρίσουν και μάλιστα επιτρέπεται να ξεφύγουν.

Ωστόσο, παρ' όλες τις διαφορές με τους μουσουλμάνους γείτονές τους, οι Καλάς κινδυνεύουν να αφομοιωθούν από αυτούς. Οι παραδόσεις τους εξαφανίζονται γρήγορα, καθώς πολλοί ασπάζονται το Ισλάμ.

Τον 19ο - αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί Καλάς εξισλαμίστηκαν με τη βία. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για αναγκαστικές προσηλυτίσεις και καταναγκαστικούς γάμους με άτομα που δεν ανήκουν στους Καλάς.

Επιπλέον, ο σύγχρονος πολιτισμός πλησιάζει τη νεότερη γενιά και ο πολιτισμός των Καλάς διαβρώνεται εκ των έσω. Οι νέοι προσαρμόζονται σε νέους και σύγχρονους τρόπους. Πολλοί που επιθυμούσαν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να καταφέρουν σύγχρονη σταδιοδρομία έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να εργαστούν σε διάφορα επαγγέλματα.

Άλλοι παράγοντες που απειλούν τη μοναδική κουλτούρα τους περιλαμβάνουν την παράνομη υλοτομία και την καταπάτηση της γης. Η κοινότητα των Καλάς πιέζεται οικονομικά και πολλά από τα μέλη της αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις παραδόσεις τους για να βρουν δουλειά στον έξω κόσμο.

Συχνά νιώθοντας περιθωριοποιημένοι στη νέα τους περιοχή, όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τον πολιτισμό τους για να ενωθούν και να επιβιώσουν στον σύγχρονο κόσμο.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεξάγουν εκστρατείες από το 2008 για να συμπεριλάβουν τον πολιτισμό των Καλάς στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά οι προσπάθειες έχουν πλέον σταματήσει.

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει επίσης κάνει μια προσπάθεια να προστατεύσει και να διατηρήσει την κουλτούρα των Καλάς. Οι αρχές ανησυχούν ότι απειλείται από τον εκμεταλλευτικό τουρισμό, ο οποίος χειροτερεύει καθώς κάθε χρόνο καταφθάνουν όλο και περισσότεροι τουρίστες για τα φεστιβάλ.

Οι νόμοι του Πακιστάν διασφαλίζουν ίσα δικαιώματα για τις μειονότητες, επομένως τα έθιμα των Καλάς προστατεύονται νομικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις πρακτικές πολλών αιώνων να επιβιώσουν μέχρι στιγμής. Και ευτυχώς υπάρχουν παραδοσιακοί Kalash που είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη μοναδική τους κουλτούρα, σε έναν κόσμο που φαίνεται πιθανό να τους καταπίνει και να τους εξαφανίσει για πάντα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου