21 Μαρτίου 1996: Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας

21 Μαρτίου 1996: Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας

Κατά τον Φεβρουάριο του 1995, και έπειτα από την έντονη παρέμβαση των ΗΠΑ, ο τότε πρόεδρος της Αλβανία Μπερίσα έδωσε αμνηστία στα πέντε στελέχη της βορειοηπειρωτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ και τον επόμενο μήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος σε δήλωση του ανέφερε, από τα Τίρανα, ότι η μικτή επιτροπή παρακολούθησης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας θα συνέχιζε τις εργασίες τις.

Από πλευράς του ο Μπερίσα, τόνισε την ύπαρξη κοινής βούλησης για την υπογραφή συμφωνίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Έτσι η Ελλάδα ως ένδειξη καλής θέλησης, ήρε το βέτο της οικονομικής βοήθειας των 41 εκατ. δολαρίων από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός αυτού άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της Αλβανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εν συνέχεια, τα Τίρανα επισκέφτηκαν ο τότε Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, με σκοπό τη συνέχιση της συνεργασίας στους συγκεκριμένους τομείς.

Κατά τον ίδιο χρόνο, συναντήθηκαν στην Αθήνα αντιπροσωπείες του ελληνικού και αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια στις του επόμενου έτους (1996), τα Τίρανα κατάργησαν τις θεωρήσεις εισόδου (βίζα) Ελλήνων υπηκόων που ταξίδευαν προς την Αλβανία.

Σαν σήμερα στις 21 Μαρτίου του 1996 επισκέφτηκε τα Τίρανα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος που επισκέφτηκε την αλβανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Στεφανόπουλος συνοδεύονταν από τον Πάγκαλο, Παπανδρέου και Παπαδόπουλο. Επίσης κατά την επίσκεψή τους συζήτησαν για την Ελληνική μειονότητα και τους λαθρομετανάστες.

Από πλευράς του ο Μπερίσα περιέγραψε την επίσκεψη ως «σημαντική και ιστορική η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, πολύ σημαντικό, στις έλληνο-αλβανικές σχέσεις.»

Ήταν τότε που οι δύο ομόλογοι αρχηγοί υπέγραψαν για πρώτη φορά Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας.

Ο Έλληνας Πρόεδρος και ο Αλβανός ομόλογό τους θεώρησαν την υπογραφή της συμφωνίας «ιστορική», προσφέροντας έτσι τις διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία θα είχε συνέχεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου