Ο Misirkov για την εθνική καταγωγή των Σκοπιανών

Ο Misirkov για την εθνική καταγωγή των Σκοπιανών

Ο γνωστός Krste Petkov Misirkov (1874-1926) με καταγωγή από την Πέλλα, θεωρείται από τους Σκοπιανούς ως ο πατέρας του δικού τους λεγόμενου (ψευδό) «Μακεδονισμού».

Ωστόσο από την πλευρά τους οι Σκοπιανοί είτε δεν γνωρίζουν, είτε αρνούνται να δουν την αλήθεια, πως ο εν λόγω άλλοτε δήλωνε εθνικά «Μακεδόνας» και άλλοτε Βούλγαρος και αυτό ανάλογα με τις συγκυρίες.

Όπως διαβάζουμε στο «Ελλήνων Θέματα Αποκατάστασης της Ιστορικής Αλήθειας», ο Misirkov κατά το τέλος της ζωής του πέθανε στη Σόφια ως Βούλγαρος και επίσης με βουλγαρική υπηκοότητα, αλλά κι αυτό δεν φαίνεται να τους προβληματίζει ιδιαίτερα.

Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζουμε ένα άρθρο του ίδιου του Krste Petkov Misirkov με τίτλο «Η εθνικότητα των Μακεδόνων», όπου εκεί ως «Μακεδόνες» νοούνται οι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας και των Σκοπίων:

«Αλλά εδώ είναι οι κραυγές των ίδιων των Μακεδόνων: Είμαστε Βούλγαροι, πιο Βούλγαροι από τους ίδιους τους Βούλγαρους στη Βουλγαρία».

Αυτό και μόνο, είναι αρκετό για να καταλάβουν οι Σκοπιανοί ότι ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί γεωγραφικά τον όρο «Μακεδόνας», χωρίς όμως να τους διαχωρίζει από τους Βούλγαρους, με τους οποίους κατ' αυτόν μοιράζονται την ίδια εθνικότητα.

«Αλλά εδώ είναι οι κραυγές των ίδιων των Μακεδόνων: είμαστε Βούλγαροι, πιο Βούλγαροι από τους ίδιους τους Βούλγαρους στη Βουλγαρία...

Θα μπορούσατε να νικήσετε τη Βουλγαρία, να επιβάλλετε ό,τι συμβόλαιο θέλετε, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πεποίθησή μας, τη συνείδησή μας ότι δεν είμαστε Σέρβοι, ότι μέχρι τώρα μας λέγανε Βούλγαρους, αυτό είναι το όνομά μας σήμερα και έτσι θέλουμε να μας λένε στο μέλλον...

Θα είμαστε περισσότερο Μακεδόνες παρά Βούλγαροι, αλλά Μακεδόνες με τη δική τους διαφορετική από τη σερβική εθνική ταυτότητα, με το ιστορικό τους παρελθόν, με τη δική τους λογοτεχνική γλώσσα, κοινή με τη βουλγαρική, με το δικό τους μακεδονικό-βουλγαρικό εθνικό σχολείο, με τη δική τους εθνική εκκλησία...

Είτε αποκαλούμε τους εαυτούς μας Βούλγαρους είτε Μακεδόνες, τους γνωρίζουμε πάντα ως μια ξεχωριστή, ενωμένη, εντελώς διαφορετική από τους Σέρβους και με βουλγαρική συνείδηση εθνικότητα».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου