Σε αρκετούς από εμάς είναι γνωστό ότι για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθοριστικό ρόλο (κρυφό και φανερό) έπαιξαν οι ΗΠΑ και τα δικά τους συμφέροντα.
Οι λόγοι προφανείς: για να εισέλθει το κράτος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ κι έτσι να απομακρυνθεί από την ρωσική σφαίρα επιρροής, η οποία «φλερτάρει» ακόμη με την Βαλκανική και όχι μόνο.
Ανάμεσα στα άλλα που εμπεριέχονται στην εν λόγω Συμφωνία, είναι η αναγνώριση της ύπαρξης έθνους «Μακεδόνων», παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ιστορική αναφορά σε τέτοιο έθνος, ενώ αντιθέτως αφορά ένα «κατασκεύασμα» του 20ου αιώνα.
Στην προκειμένη περίπτωση, τίθεται το ερώτημα, Οι ΗΠΑ που σιγόνταραν την Συμφωνία, πίστευαν πάντα στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας» ή αυτό προέκυψε λόγω των μετέπειτα συμφερόντων τους στην περιοχή;
Στο παραπάνω ερώτημα, παραθέτουμε συγκεκριμένες πηγές.
Σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ του έτους 1944 (όταν σχεδιαζόταν η απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα και η ανεξαρτητοποίησή της), η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρούσε ότι:
1. Ήταν «αδικαιολόγητη δημαγωγία» ακόμη και η συζήτηση για «Μακεδονικό» έθνος, καθώς «δεν αποτελεί εθνική ή πολιτική πραγματικότητα».
2. Η σχεδιαζόμενη ανεξάρτητη «Μακεδονία» που θα περιλάμβανε και κομμάτι της Ελλάδας (την Μακεδονία), προερχόταν ως ιδέα κυρίως από Βούλγαρους και Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές και θα αποτελούσε «επιθετικό μανδύα» έναντι της Ελλάδας, με μοναδικό σκοπό την απόσπαση εδαφών της.
3. Το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας κατοικούνταν από Έλληνες.
4. Ήταν ψευδής ο ισχυρισμός ότι πολλοίΈλληνες πολίτες ενεργούσαν στην κατεύθυνση της απόσχισης της Μακεδονίας από την Ελλάδα, με σκοπό την ανεξαρτητοποίησή της.
Ουάσινγκτον, 26 Δεκεμβρίου 1944.
«Το Τμήμα σημείωσε με αρκετή ανησυχία αυξανόμενες φήμες προπαγάνδας και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και από Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους και άλλες πηγές, με υπονοούμενο ότι η ελληνική επικράτεια θα περιλαμβανόταν στο προβλεπόμενο κράτος.
Αυτή η Κυβέρνηση θεωρεί αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα τη συζήτηση για μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «εθνική συνείδηση» και βλέπει στην παρούσα αναβίωσή της έναν πιθανό μανδύα για επιθετικές προθέσεις κατά της Ελλάδας.
Η εγκεκριμένη πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι να αντιτίθεται σε κάθε αναβίωση του Μακεδονικού ζητήματος ως προς την Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες και ο ελληνικός λαός είναι σχεδόν ομόφωνα αντίθετος στη δημιουργία ενός μακεδονικού κράτους. Οι ισχυρισμοί για σοβαρή ελληνική συμμετοχή σε οποιαδήποτε τέτοια αναταραχή μπορούν να θεωρηθούν ψευδείς. Αυτή η Κυβέρνηση θα θεωρούσε υπεύθυνη οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή ομάδα Κυβερνήσεων ανέχεται ή ενθαρρύνει απειλητικές ή επιθετικές ενέργειες «μακεδονικών δυνάμεων» εναντίον της Ελλάδας»
STETTINIUS. (Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής)
Πηγή: Foreign Relations of the United States Diplomatic Papers 1945, Volume VIII, The Near East and Africa.
Σχόλια