Η αφοσίωση των Αλβανών στους Τούρκους μέσα από τα απομνημονεύματα του Ισμαήλ Κεμάλ

Η αφοσίωση των Αλβανών στους Τούρκους μέσα από τα απομνημονεύματα του Ισμαήλ Κεμάλ

Τα τελευταία χρόνια, έντονος είναι ο αλβανικός παροξυσμός σχετικά με την άποψη ότι δήθεν Αλβανοί απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τον οθωμανικό ζυγό.

Αν και δεν ασχολούμαστε με την διαφήμιση τέτοιων ακραίων και στρεβλών απόψεων των δήθεν μελετητών της αλβανικής ιστορίας, οι πηγές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, έρχονται να καταπολεμήσουν για ακόμη μια φορά αυτές τις, πραγματικά ανιστόρητες αντιλήψεις που προωθούνται.

Οι συγκεκριμένοι προπαγανδιστικοί κύκλοι με τις ρηχές «έρευνές» δεν καταφέρνουν ούτε να αποκρύψουν έστω, τα λεγόμενα εκείνων που έστησαν το αλβανικό κράτος.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες ακόμη πηγές από τα απομνημονεύματα του ιδρυτής του αλβανικού κράτους, Ισμαήλ Κεμάλ, όπου ο ίδιος παραδέχεται πως οι Αλβανοί υπηρέτησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μάλιστα «είναι περήφανοι για αυτό», κάτι που για μια ακόμη φορά, φανερώνει την τουρκική τους συνείδηση και αφοσίωση στην οθωμανική κυριαρχία.

Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι μετάφραση από τα υπογραμμισμένα στις φωτογραφίες.

«...εμείς είμαστε περήφανοι να νοιώσουμε πως κατά την Οθωμανική Κυριαρχία, ανεξάρτητα από την άδικη μεταχείριση των Τούρκων κατακτητών, εμείς υπηρετήσαμε την Αυτοκρατορία με αφοσίωση.» (σελ. 4)

«Από τότε, αν και οι Αλβανοί δεν είχαν ποτέ παραιτηθεί, από το πόθο τους για ανεξαρτησία, αυτοί ήταν ο μοναδικός λαός στα Βαλκάνια που πραγματικά είχε συνδεθεί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πάντοτε έτοιμοι να την στηρίξουν, πάντοτε χαρούμενοι να την ενδυναμώσουν και να επωφεληθούν από την ενδυνάμωση αυτή.» (σελ. 361)

«Το προσωπικό του Σουλτάνου, το παλάτι του, ακόμη και το χαρέμι του ήταν στα χέρια των Αλβανών. Στα υπουργεία και σε κοινωνικές και στρατιωτικές υπηρεσίες , οι Αλβανοί κατείχαν τα ανώτερα και σπουδαιότερα αξιώματα…» (σελ. 364)

Πηγή: The memories of Ismail Kemal Bey by Isma'il Kamal Bey, 1844-1919; Story, Sommerville.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου