Ο ρόλος της Αμερικής στο Βορειοηπειρωτικό


Μετά τον Β΄ Π.Π., τότε που χαράσσονταν τα νέα σύνορα, που είχε ξεκινήσει ο λεγόμενος «ψυχρός πόλεμος», που είχε τεθεί επισήμως η διεκδίκησις της Ελλάδος επί της Β. Ηπείρου και που ο Ελληνικός Στρατός ήταν έτοιμος να απελευθερώσει την «δόλια μας αδελφή».

Ανατρέχουμε στα γιουγκοσλαβικά αρχεία και βρίσκουμε ένα «Σημείωμα της συζήτησης του Bebler με τον Cannon (αμερικανό πρέσβη στο Βελιγράδι) για την αμερικανική θέση σχετικά με το αμετάβλητο των συνόρων (26/03/1948)». Ιδού η αντιμετώπιση που μας επιφύλαξαν οι «μεγάλοι μας σύμμαχοι», που για χάρη τους χύσαμε ποταμούς αίματος:
«Αναφορικά με την τελευταία μας συνομιλία για τα επεισόδια στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τη δήλωσή του κατά τη συνομιλία αυτή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εναντίον κάθε μεταβολής των συνόρων και ότι είναι αδιανόητο να αναμένεται η συγκατάθεσή του σε πιθανή απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβάλλει τα σύνορα με τη βία, έστειλε τηλεγράφημα στο StateDepartment, θέτοντας το ερώτημα αν επιδοκιμάζεται η στάση του. Έλαβε καταφατική απάντηση στην οποία αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αντίθετη σε κάθε αναθεώρηση των ελληνοαλβανικών συνόρων με κάθε μορφή.

Αυτό είναι όχι μονάχα βίαιο, αλλά και παράνομο από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου. Ο Cannon πρόσθεσε ότι είναι πλήρως κατανοητό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια τέτοια στάση, διότι είναι υπέρ της ανεξάρτητης Αλβανίας. Η Αλβανία είναι αγροτική χώρα και δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεξάρτητη αν έχανε τη λεγόμενη Βόρεια Ήπειρο, που από αγροτική άποψη είναι η πιο πλούσια αλβανική περιοχή» (πηγή: «Εμφύλιος Πόλεμος – Έγγραφα από τα γιουγκοσλαβικά και βουλγαρικά αρχεία», σελ. 160, εκδόσεις «Βήμα»).

Νομίζω, πως κάθε περαιτέρω σχόλιο είναι περιττό. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Π. ΦΑΛΗΡΟ – ΑΘΗΝΑΙ

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Σπύρος Σπυρομήλιος ο αιώνιος μαχητής
Η Πατριωτική Δράση του Βορειοηπειρώτη Αξιωματικού ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια 2

Επισκέπτης
'α' στερητικο + ληθη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, 15:03

Είναι σωστό να μάθουμε γιατί Βόρειος Ήπειρος έφτασε εδώ που έφτασε .
Ζούμε όμως την απόλυτη συντριβή, και δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο στο σημείο να επισημαίνουμε τα πράγματα.
Γινόμαστε απλοί θεατές έτσι, και δεν υπάρχει χρόνος για δάκρυα .
Το ερώτημα που τίθεται είναι, ποιες είναι οι προτάσεις μας για το μέλλον του τόπου?

Είναι σωστό να μάθουμε γιατί Βόρειος Ήπειρος έφτασε εδώ που έφτασε . Ζούμε όμως την απόλυτη συντριβή, και δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο στο σημείο να επισημαίνουμε τα πράγματα. Γινόμαστε απλοί θεατές έτσι, και δεν υπάρχει χρόνος για δάκρυα . Το ερώτημα που τίθεται είναι, ποιες είναι οι προτάσεις μας για το μέλλον του τόπου?
Επισκέπτης
Χιμαρεος Σπιλα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, 20:25

Καλησπερα ΄α΄ στερητικο+ληθη!
Δυστυχως εκει εχουμε μεινει το να επισημαινουμε τα πραγματα.
Πιστευω οτι η πατριδα πρεπει να μας στηρικσει ουσιαστικα και να μας καθοδηγησει, γιατι χρειαζομαστε καθοδηγησει.
Χαιρετισματα και καλο βραδυ!

Καλησπερα ΄α΄ στερητικο+ληθη! Δυστυχως εκει εχουμε μεινει το να επισημαινουμε τα πραγματα. Πιστευω οτι η πατριδα πρεπει να μας στηρικσει ουσιαστικα και να μας καθοδηγησει, γιατι χρειαζομαστε καθοδηγησει. Χαιρετισματα και καλο βραδυ!
Επισκέπτης
Πέμπτη 11/08/22, 11:15

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη